SOK-läkare dömer ut landslaget

Publicerad 2015-06-09

Fotbolls-VM. Det svenska landslaget hade problem med krampkänningar i VM-premiären mot Nigeria.

Anledningen?

– Det verkar som att de inte är tillräckligt bra tränade, säger SOK:s chefsläkare Bo Berglund till SvD.

Landslaget själva pratade efter matchen om att värmen i kombination med konstgräset i Winnipeg kunde vara en förklaring. Berglund misstänker något annat.

– Det verkar som att de inte var riktigt förberedda till första matchen. Om man överanstränger muskeln blir man mer krampbenägen, säger han till tidningen.

Landslaget kan därmed vara för dåligt tränade, enligt Berglund.

– Det låter märkligt. Men man har kanske inte haft tillräckligt hårda matcher före VM. Spelarna är vana vid den allsvenska lunken. Det är lätt att man får tillbaka det när man anstränger sig igen.

Mothugg

Berglund får mothugg av landslagsläkaren Yelverton Tegner, som är på plats på fotbolls-VM i Kanada och har följt landslaget genom förberedelserna.

– Det får naturligtvis stå för honom. Jag tycker inte att landslaget är för dåligt tränade. Vi har haft lite otur med skador och småskavanker, det kan naturligtvis ha varit med och bidragit till det, säger Tegner, som dock tycker att det är märkligt att så många spelare drabbades, samtidigt.

– Man blir naturligtvis konfunderad, vi vill naturligtvis lösa den här gåtan. Jag tror att vi kan komma med lösningar. Vi ska kritiskt granska allt vi har gjort, det är vår förbannade skyldighet att vända på varenda sten. Det är ju det som är vad gäller kramper, att det finns inte någon patentlösning.

"En annan båt"

Inte heller förbundskaptenen Pia Sundhage delar Bo Berglunds analys att det skulle bero på att landslaget är dåligt förberett inför VM, men håller med om att det högre tempot kan ha gjort sitt till.

– Nu söker man ju fel. Att hitta en sådan förklaring rakt av tycker jag är väldigt, väldigt snabbt. Man kan konstatera att det allsvenska tempot skiljer sig från landslagstempot, och det är ju det jag har sagt precis hela tiden, säger Sundhage.

– Jämför de dagar som Nigeria har varit tillsammans, USA har varit tillsammans och Australien har varit tillsammans så sitter vi en annan båt. Du kan fråga vilken förbundskapten som helst, det är skillnad på den lokala serien. Bundesliga, franska ligan, USA - det är skillnad mot den matchen som till exempel USA spelade mot Australien.

Winnipeg, TT:s utsända