Efter sågningen - nystart för Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Ishockey. Han sågade sig själv ordentligt efter VM-debuten mot Tjeckien.

Nu hoppas Nashvillestjärnan Filip Forsberg, 20, varva upp i mötet med Österrike.

– Det blir som en nystart, säger han.

Många tyckte att den nytände svenske NHL-stjärnan - 26 mål och 63 poäng i Nashville - var onödigt hård mot sig själv efter VM-premiären i fredags kväll, straffsegern (6-5) mot Tjeckien. En match där Forsberg hade 16.43 i speltid, noll skott på mål och -1 i plus/minus.

Han landade i Prag på matchdagen med en lång resa från Nashville i kroppen och en tidsomställning på sju timmar.

– Det var befogat, jag tyckte inte jag spelade bra nog. Det var inte rättvist mot Loui (Eriksson) och (Anton) Lander, säger han om sina kedjekompisar.

Förbundskapten Pär Mårts är en av dem som tycker att Forsberg borde sänka förväntningarna:

– Vad hade han väntat sig? Att han skulle hänga tre baljor och lira upp försvaret på läktaren? Det funkar ju inte så. Jag tycker Filip ska ta det lugnt, komma hit och landa och vara en i gänget. Precis som alla andra. Bidra när han kan och när han måste. Det kommer att ta tid för honom och det måste det få göra.

"Press en drivkraft"

Med genombrottet och framgångarna i NHL kommer 20-åringen till VM som den av landslagsspelarna som har producerat mest och bäst under säsongen.

TT: Tror du han känner press?

– Det gör väl alla, annars kan man lägga av. Men press är också en drivkraft, säger Mårts.

Förbundskaptenen flaggar för att han kommer att spela vidare med Filip Forsberg i förstakedjan tillsammans med Loui Eriksson och Anton Lander.

Tre Kronor har två matcher på två dagar - Österrike på söndagen och Lettland på måndag.

Match i gryningen

Filip Forsberg på frågan vad som blir viktigt för honom för att komma i gång:

– Egentligen är det väl mer att laget ska komma i gång. Vi gjorde ju fem mål senast, men om vi kan tajta till det lite bakåt och fortsätta gasa på framåt tror jag det kan bli två framgångsrika matcher.

Han säger sig inte känna någon press:

– Nej, inte mer än vad någon annankänner. Det är klart att det är kul att vara här, man försöker njuta så mycket som möjligt. Det är första gången man får spela stora VM och det är klart att det är en stor upplevelse, säger 20-åringen som var med och vann JVM-guld i Kanada 2012.

Matchen mot Österrike på söndagen börjar redan vid lunchtid (12.15). Det är kvart över fem på morgonen Nashvilletid.

– Ja, haha, det är perfekt... Man får väl gå upp runt åtta så att man hinner vakna till, käka en rejäl frukost och kanske ta en promenad. Men man är van, vi har spelat ganska många eftermiddagsmatcher i NHL så det är inga nya saker, säger han.

Redo för att varva upp.

Prag, TT:s utsände

Publicerad: