Ingen Linn Svahn i Tour de Ski

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Charlotte Kalla vann Tour de Ski på damsidan 2007/2008. Hon är en av de åkare som tas ut till touren som startar 28 december i Lenzerheide. Arkivbild.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix/TT
Charlotte Kalla vann Tour de Ski på damsidan 2007/2008. Hon är en av de åkare som tas ut till touren som startar 28 december i Lenzerheide. Arkivbild.

Linn Svahn skrällvann världscupsprinten i Davos, men vilas under säsongens höjdpunkt – Tour de Ski.

– Hon är väldigt ung, men också vassast i sprint. Därför valde vi att ställa henne åt sidan, säger tränaren Magnus Ingesson.

Truppen till årets höjdpunkt i längdvärldscupen, Tour de Ski, är uttagen. Men Linn Svahn, Sveriges senaste världscupvinnare, är inte med.

– Dels så är hon väldigt ung, men hon är också vassast i sprint. Därför får hon åka nu i helgen i Planica och sedan ladda om för de renodlade sprinttävlingarna i Dresden, säger damlandslagets tränare Magnus Ingesson.

"Bra allroundåkare"

På damsidan satsar man i stället på Maja Dahlqvist, Charlotte Kalla, Moa Lundgren, Stina Nilsson, Emma Ribom, Elina Rönnlund och Jonna Sundling.

– Flera av dem är bra allroundåkare vilket passar bra i en tour. Charlotte Kalla kan göra riktigt bra ifrån sig beroende på sin status, men även Stina Nilsson, Moa Lundgren och Maja Dahlqvist, säger Ingesson.

Ebba Andersson är fortsatt frånvarande på grund av den knäskada som hindrat henne från att tävla den här säsongen. Även Frida Karlsson stoppas från touren till följd av att hon inte uppnått förbundets hälsokrav.

Hoppas på Häggström

De svenska herrarna blir Jens Burman, Axel Ekström, Calle Halfvarsson, Johan Häggström, Björn Sandström, Oskar Svensson och Karl-Johan Westberg.

– Ser vi till hur det har gått hittills har Johan Häggström riktigt goda chanser, men även Jens Burman, som har börjat säsongen jättebra, säger herrlandslagets tränare Mattias Nilsson.

Gällande Calle Halfvarsson, som missar sin tredje tävling i rad i helgen på grund av förkylning, finns det hopp om en framskjuten placering.

– Calle kan vara riktigt bra om han är i slag igen, även om hans status just nu inte är så stabil, säger Nilsson.

Olof Jonsson sparas liksom Linn Svahn till sprinttävlingarna i Dresden, Tyskland.

Publicerad: