TT-Sport

Allt du behöver veta inför US Masters

Av: 

TT

Det blir ett annorlunda US Masters i år, mest höstfärger och ingen publik på Augusta National.
Det blir ett annorlunda US Masters i år, mest höstfärger och ingen publik på Augusta National.

TT-SPORT

Årets US Masters blir historiskt på flera sätt. Här är guiden inför den 84:e upplagan av majorn på Augusta National.

Banan: Augusta National Golf Club är en av världens mest mytomspunna golfklubbar, där det är få förunnat att få göra ett besök. 1934 avgjordes Masters här för första gången och tävlingen har sedan spelats varje år, med undantag för 1943–1945 på grund av andra världskriget.

Mästaren: Tiger Woods debuterade som amatör 1995 och tog sin första titel 1997. Vann sedan igen 2001, 2002 och 2005 innan den femte segern kom i fjol. Efter att ha spelat Masters 22 gånger känner Woods till banan bättre än de flesta och han kan inte räknas bort nu heller, även om han har spelat svagt efter coronauppehållet.

Favoriten: Bryson DeChambeau har som bäst varit 21:a i sina tre starter på Augusta, men är namnet på allas läppar nu. Den muskulöse och långtslående amerikanen imponerade stort när han vann US Open med sex slags marginal tidigare i höst. Blir DeChambeaus långa drivar nyckeln till succé även på Augusta?

Utmanarna: Fyra raka majorbucklor har tagits hem av förstagångsvinnare. Fortsätter den trenden finns det några heta spelare i jakt på sin första majortitel, som spanske världstvåan Jon Rahm och amerikanen Xander Schauffele. Samtidigt suktar världsettan Dustin Johnson efter sin första seger på Augusta, precis som Rory McIlroy, som vid seger skulle fullborda en "career grand slam" (segrar i samtliga fyra majors).

Svensken: Henrik Stenson spelar Masters för 15:e gången i rad, men för första gången gör han det som ensam svensk. 44-åringen har inte tävlat mycket under coronapandemin och efter klena resultat är han på god väg mot sin sämsta säsong på många år. Bästa insatsen på Augusta är femteplatsen när Patrick Reed vann för två år sedan.

Publiken: Lyser med sin frånvaro, vilket gör årets upplaga av Masters minst sagt annorlunda. Normalt sett brukar det vara tusentals åskådare redan under inspelsdagarna, men nu är det fågelkvitter och inte jubel som hörs ute på banan.

Viruset: Samtliga spelare testades för covid-19 innan de fick komma in på Augusta National den här veckan. Två spelare har lämnat återbud på grund av att de är coronasmittade: 2017 års segrare Sergio García och chilenaren Joaquin Niemann.

Vädret: När tävlingen flyttade från april till november snackades det mycket om att det kunde bli ett ovanligt kallt Masters – och därmed en lite mer svårspelad bana. Temperaturerna är dock ovanligt höga för årstiden, runt 25 grader hela veckan. Däremot finns en överhängande risk för att spelarna får fälla upp sina paraplyer flera gånger under tävlingsdagarna.

Speltiderna: Masters har bjudit den svenska tv-publiken på några spännande nattmanglingar genom åren, men så blir det inte i år. Solen går ned i Augusta runt 17.30-tiden (23.30 svensk tid) och på söndag ska spelet vara klart redan klockan 15 (21 i Sverige), för att synka med tv-sändningarna av amerikansk fotboll i USA.

Starttiderna: För att samtliga 92 spelare ska hinna runt banan innan solnedgången sker starter från både ettans och tians tee under torsdagen och fredagen. Bland de hetaste starttiderna under första rundan märks Bryson DeChambeau och Jon Rahm (båda 13.33, svensk tid), Henrik Stenson (13.44), Tiger Woods (13.55) och Dustin Johnson och Rory McIlroy (båda 18.00).

Kvalgränsen: Går efter två dagar vid de 50 bästa spelarna, samt eventuella delningar. Regeln om att alla spelare inom tio slag från ledningen får spela vidare – även om de är utanför topp 50 – har dock tagits bort inför årets tävling.

Publisert: