Mickelson höll undan och skrev historia

Martin Yngve/TT

Publicerad 2021-05-24

Phil Mickelson höll undan. Den 50-årige veteranen spelade hem PGA-mästerskapet och är nu tidernas äldste majorvinnare.

– Jag har hela tiden trott att det var möjligt, även när alla sade att det inte var det. Jag hoppas att det här kan inspirera andra, säger han efter segern.

Phil Mickelson rullade i en knapp halvmetersputt, sträckte armarna i luften och tackade tvåan Brooks Koepka för rundan.

Efter att ha kontrollerat sitt scorekort hann han ringa sin fru Amy innan det till slut var dags att lyfta segerpokalen.

– Det är så många jag vill tacka för det här, men mest min fru, utan henne hade jag inte varit här. Och min bror Tim, han har tagit sitt ansvar, säger Mickelson om sin caddie.

– Jag har hela tiden trott att det var möjligt, även när alla sade att det inte var det. Jag hoppas att det här kan inspirera andra. Men man måste kämpa och träna hårdare i den här åldern.

"Väldigt häftigt"

Mickelson är en av PGA-tourens mest populära spelare och hade publiken i ryggen under stora delar av helgen.

– Det var lite nervöst, men väldigt häftigt. Jag måste också tacka alla som kommit hit och stöttat oss, det var en härlig stämning.

– Jag älskar golfen, jag älskar det jag håller på med och att tävla. Och att få chansen att få spela med och mot Brooks (Koepka) i dag var så inspirerande, säger han om sin 20 år yngre utmanare.

När de två gick ut i ledarbollen trodde många runt Kiawah Island i South Carolina att den fysiskt starkare Koepka skulle kunna komma ikapp "gamle" Mickelson på den långa banan.

När Mickelson inledde med en bogey och Koepka med en birdie såg de ut att få rätt. Men på hål två kontrade veteranen med en birdie mot Koepkas dubbelbogey. Samtidigt lurade Louis Oosthuizen i vassen och utmanade även han om segern.

Knöt segernäven

Och så höll det på fram till tionde hålet.

Där började Koepka svikta, Oosthuizen likaså – medan Mickelson rullade i ännu en birdie. Inför 13:e hade han en femslagsledning och fick själv fixa spänning i tävlingen när hans inspel fick för hård högerskruv och studsade ner i vattnet.

Det blev en bogey där och på 14:e, men mycket mer bjöd han inte på, "Lefty" Mickelson. Och när inspelet på 18:e lade sig några meter från hål kunde han knyta näven i luften.

Med totalt sex slag under par vann amerikanen med två slag före landsmannen Koepka och sydafrikanen Oosthuizen.

Mickelson, som fyller 51 om tre veckor, är den förste som vinner en golfmajor efter att ha passerat 50-strecket. Tidigare äldste vinnaren Julius Boros var "bara" 48 år när han vann PGA-mästerskapen 1968 och han i sin tur tog rekordet från Tom Morris Sr – som var 46 år när han spelade hem British Open år 1867.

Svenskarna långt efter

För svensk del blev avslutningsdagen lika svängig som hela tävlingen varit för de två blågula inslagen Henrik Stenson och Alex Norén.

Norén tappade på söndagen och avslutade med 75 slag, tre över par. Han hamnar med sina sammanlagt sex slag över par på en delad 55:e plats. Därmed slutar han två slag bättre än Henrik Stenson, som efter två raka 76-rundor spelade upp sig under avslutningen.

45-åringen varvade sina fem birdies med fyra bogeys och tog sig runt på 71 slag, ett under par och klättrade till en 64:e plats i tävlingen.