TT-Sport

Elvira Öberg sköt bort Sverige i stafetten

Av: 

TT

Sveriges Elvira Öberg hade en tung dag på vallen. Arkivbild.
Sveriges Elvira Öberg hade en tung dag på vallen. Arkivbild.

TT-SPORT

I går var det Peppe Femling som sköt bort Sveriges chanser i stafetten. I dag var det Elvira Öbergs (o)tur. Efter tre raka pallplatser under skidskyttesäsongen blev de svenska damerna sjua i VM-genrepet.

– Jag har ingen känsel om händerna när jag skjuter stå. Det är för jävligt när man ska skjuta, säger Elvira Öberg.

De sista stafetterna inför VM i Pokljuka, som inleds den 10 februari, gick inte Sveriges väg – varken på dam- eller herrsidan. Det svenska herrlaget slutade under lördagen på 15:e plats efter Peppe Femlings, med sina egna ord, "helt bedrövliga" insats på vallen och tre straffrundor.

I damernas stafett gick egentligen många saker väldigt bra för Sverige – förutom Elvira Öbergs stående skytte. Hon skickades ut i ett bra läge efter Johanna Skottheim varit felfri på vallen och lämnat över till lillasyster Öberg som sexa.

Elvira Öberg var snabb i spåret och sköt fullt i liggande skyttet – innan problemen började. Och det var inga små bekymmer som drabbade svenskan. I det stående skyttet drog Elvira Öberg på sig hela tre straffrundor – och chansen på en topplacering försvann.

"Verkligen surt"

Svaret till kollapsen på vallen?

Kalla händer.

– Jag har ingen känsel om händerna när jag skjuter stå. Det är för jävligt när man ska skjuta, sade Elvira Öberg i SVT.

Efter loppet utvecklar hon för TT:

– Jag kände på andra varvet att jag blir kall och tappar känseln i fingrarna och händerna och jag börjar jobba för att röra på fingrarna och försöka få i gång cirkulationen. Jag försöker veva i gång inne skjutvallen, men lyckas inte alls särskilt bra så när jag ska börja skjuta så blir det väldigt mycket bom och det är också väldigt svårt att plocka reservskott med så kalla fingrar, säger Elvira Öberg och fortsätter:

– Det är ingenting jag brukar ha problem med, men vi har fått lite svar från fysion och jag hade en låsning i nacken som kan påverka cirkulationen i händerna. Det känns verkligen surt, men samtidigt vet jag att det här inte är mitt normala.

TT: Har du fått loss låsningen?

– Jo, vi har fått loss den hyfsat i alla fall. Men det är också en sak jag inte brukar ha problem med i ryggen, så det var synd att det skulle hända i dag.

Supersträckor av Persson och Öberg

Elvira Öberg växlade som 17:e till Linn Persson på tredje sträckan. Persson gjorde en felfri insats – bäst av alla på sin sträcka – och körde upp Sverige till en tolfteplats inför Hanna Öbergs avslutande.

Även storasyster Öberg var bäst av alla på sin sträcka och tog upp Sverige till en slutgiltig sjundeplats.

– Det vi ska ta med oss är att det var väldigt mycket som var bra, det är egentligen en serie som inte var bra och tyvärr får det ganska stort utslag. Men vi gör alla andra stabila lopp, och alla kände att åkningen var bra, säger Hanna Öberg till TT.

Hennes felfria och snabba liggserie på 21,2 sekunder – en tid som hade varit en snabb serie i stående, imponerade.

– Jag tror jag gjort det någon gång tidigare. Men det har ofta varit på någon stafett när vi varit någon placering ner så här. Ofta skjuter jag bra när jag är offensiv, men visst, det blir mycket lättare att slarva, säger hon.

Ryssland vann före Tyskland och Frankrike.

Publisert: