Kittel på ny häst – "Känns väldigt vågat"

Av:  Henrik Skiöld/TT

Patrik Kittel. Arkivbild.
Patrik Kittel. Arkivbild.

Patrik Kittel och Zepter fann varandra direkt.

Trots den korta tiden tillsammans satsar dressyrstjärnan på hingsten i kvällens världscupfinal.

– Den har allt en häst ska ha, säger han.

Kittel har varit med om det mesta under sina långa karriär men i Leipzig väntar något nytt. Zepter är en tämligen ny bekantskap för Kittel. Och vice versa. Efter bara två ridna klasser som färskt par går han i kväll in i GP-tävlingen med 13-åringen han har på lån sedan i vintras.

– Det känns kanske väldigt vågat att gå in direkt i en världscupfinal. Det är något nytt för mig, men samtidigt är vi rutinerade på varsitt håll. Jag tror att om vi gör ett bra resultat, tillsammans har vi all kapacitet att vara med i leken.

– Annars hade vi inte åkt hit, säger Kittel.

Hästen på lån

Danskarna Daniel Bachmann Andersen och Andreas Helgstrand har tidigare suttit på Zepter. Kittels lånekontrakt sträcker sig fram till juli. Då ska samarbetet utvärderas.

– Och så får vi se vad som händer efter det. Jag har lyckan att få tävla honom och förädla honom eller så är det han som förädlar mig, han är ädel nog för det, säger Kittel.

Ekipaget kom åtta vid världscupkvalet i Neumünster i februari med runt 82 procent i domarutdelning. En månad senare kom Kittel trea i det sista kvalet i ’s-Hertogenbosch, men då på stoet Forever Young.

Men finalvalet föll på Zepter.

– Forever Young är tio, men inte så rutinerad än. För mig var det här lite för för stort för henne.

TT: Vad är ett bra finalresultat på Zepter?

– Allting topp fem är jag nöjd med. Bland de åtta bästa är också okej. Men går han felfritt kan han springa på skyhöga procent också. Den har allt en häst ska ha, men allt ska klaffa. Vi har som sagt bara ridit två klasser tillsammans. Vi kan toppa det, upp mot 84, 85 procent om allt går bra.

Touchdown i VM

Kittel kunde också ha satsat på Touchdown, men den tioårige valacken är ämnad för kommande stora uppgifter – VM-tävlingarna i Herning, Danmark, i början av augusti.

Touchdown har gått från klarhet till klarhet det senaste halvåret och anses vuxen uppgiften att gå sitt första mästerskap.

– Det är Touchdown som är aktuell för mig. Jag tycker han är mogen och för mig är han en medaljhäst. För mig känns det inte konstigt att satsa mot ett VM på Touchdown om jag blir uttagen.

Publisert: