Röstar om åldersgräns efter OS-skandalen

Av:  Ingela Ahlberg/TT

Konståkningens åldersgräns hamnade i fokus under OS då dopningsanklagade 15-åringen Kamila Valieva tilläts tävla vidare.

Nu ska Internationella skridskounionen rösta om att höja gränsen till 17 år.

– Det är en komplex fråga men jag är positiv till att det sker, säger svenska OS-åkaren Josefin Taljegård.

Ett förslag om att höja åldersgränsen för tävlande i seniorklassen från 15 till 17 år fanns redan på Internationella skridskounionens (ISU) bord när dopningsskandalen briserade i OS.

Det unga ryska stjärnskottet Kamila Valieva åkte fast för dopning med hjälp av en hjärtmedicin. Hon stängdes av men efter överklagan fick hon vara med i damernas tävling, delvis på grund av sin ringa ålder. Dopningsutredningen är ännu inte klar.

”Olika villkor”

Kritiker menar att tävlar man i seniorklassen så ska man även i dopningssammanhang bedömas som en vuxen.

– Det blev väldigt tokigt under OS med dopningsanklagelsen, att hon var för ung för att ses som ansvarig för det. Och att hade hon varit 18 eller 19 hade hon inte fått tävla. Då blir det ju konstigt när man tävlar på olika villkor inom samma klass, säger Taljegård.

ISU:s förslag om höjd åldersgräns kom dock främst till för att skydda unga konståkare från att tvingas sluta redan innan de blivit vuxna, på grund av svåra skador och ätstörningar till följd av alltför hård belastning på kroppen i unga år.

Hinner mogna

– Det har diskuterats åldersgränser många gånger genom åren och åldersgränsen har tidigare höjts från 13 till 15 år, säger Helena Rosén Andersson, ordförande i Svenska konståkningsförbundet.

– Vi ser väldigt positivt på att ISU nu lägger fram det här förslaget. Höjer du från 15 till 17 får junioridrottare den tid som de behöver för att få en tillräcklig fysisk och mental mognad. Det stämmer helt överens med vår svenska linje, vi strävar mot en långsiktig och hållbar sportslig utveckling för ett livslångt idrottande.

Under OS fick Taljegård frågan om höjd åldersgräns och svarade då att det var en svår fråga eftersom det kunde bli bättre resultat på junior-VM än på senior-VM.

– Men nu har jag reflekterat mer kring det och tycker att det är positivt med höjd åldersgräns. För jag står ju för att vi ska ha en hållbar sport och att man ska kunna hålla på länge, säger 26-åringen, en av de äldre i konståkningen.

Önskar ändrad bedömning

Hon tror dock inte att enbart en höjd åldersgräns löser problemet. Hon önskar också att bedömningssystemet förändras. De unga konståkarna är framför allt väldigt duktiga på de tekniska momenten som hopp, eftersom de inte väger så mycket och därmed lättare kan göra avancerade hopp.

– Hoppar man väldigt svåra hopp så kanske man får betalt mer än vad man egentligen presterar på den konstnärliga biten. Man får ”bonuspoäng” i den konstnärliga sidan eftersom man hoppar bra, säger Taljegård.

– Jag tror att om domarsystemet ändras så fortsätter folk längre, eftersom den konstnärliga biten tar längre tid att utveckla.

Vid ISU:s kongress i Phuket i Thailand ska det tas beslut om förslaget på höjd åldersgräns. Sverige kommer att rösta för en höjd åldersgräns, men Helena Rosén Andersson vågar inte tippa hur utslaget blir.

– Det är svårt att spekulera i. Det jag kan säga är att i de diskussioner vi haft med flera länder inför kongressen är det många som stödjer förslaget. Vi hoppas att förslaget kommer att gå igenom, säger hon.

Publisert: