Skulle till NHL – uppges gripen i Ryssland

Anton Johansson/TT

Publicerad 2022-07-03

Ivan Fedotov under OS i Peking. Arkivbild.

Den ryske ishockeymålvakten Ivan Fedotov, som i maj skrev på ett NHL-kontrakt, har gripits i hemlandet, rapporterar ryska medier.

Han ska senare ha förts till sjukhus, enligt hans advokat.

– Han säger att han fick någon form av injektion, säger advokaten enligt sajten Inside The Games.

Det var i fredags som flera ryska medier rapporterade att ishockeymålvakten Ivan Fedotov hade gripits i Ryssland, och anklagats för att ha undvikit militärtjänst, något som inte har bekräftats av oberoende medier utanför Ryssland. The New York Times skrev tidigare i veckan, med hänvisning till ryska medier, att Fedotov greps vid en ishockeyrink i S:t Petersburg och fördes till ett militärt registrerings- och mönstringskontor.

25-årige Fedotov spelade förra säsongen för CSKA Moskva och han var även med och tog OS-silver med det ryska laget i Peking. I maj skrev han på sitt första NHL-kontrakt med Philadelphia Flyers och tanken var att han ska ansluta till laget till nästa säsong.

Philadelphia: ”Vi är medvetna”

Ryska nyhetssajten Fontanka rapporterade i fredags att en flytt räknas som att han avviker från militärtjänstgöring, då CSKA Moskva är den ryska arméns lag.

”Vi är medvetna om rapporterna och undersöker situationen”, sade Philadelphias general manager i ett uttalande enligt New York Times.

Tidningen hänvisar även till en talesperson från NHL som säger att ligan är medveten om situationen men att man inte har några fler kommentarer att ge.

Togs till sjukhus

Under lördagskvällen kom nya uppgifter från ryskt håll om att Fedotov hade börjat må dåligt och förts iväg med ambulans. Något som bland annat den olympiska nyhetssajten Inside The Games skriver om.

– Han (Fedotov) säger att han fick någon form av injektion, men han vet inte vad. Han fick veta att det var utskrivet av en läkare, säger Fedotovs advokat Alexej Ponomarev enligt sajten.

– Han ser inte ut att må bra. Just nu kan vi inte säga exakt hur det är. Varken vi eller hans föräldrar har fått träffa honom, säger Ponomarev.