Alexandersson: "Jag kommer inte vinna allt"

Av:  Sebastian Wognsen/TT

Med en månad kvar till sprint-VM är världscupen en ordentlig genomkörare. Efter fjolårets VM-succé blickar Tove Alexandersson mot sitt åttonde raka världscupguld.

På torsdag startar världscupen i orientering med sprint i Borås. I startfältet finns regerande världsmästarinnan Tove Alexandersson.

Den 29-åriga stjärnan slog i fjol rekord med guld på alla distanser under VM i Tjeckien, det gjorde henne historisk.

Hon tog då karriärens första VM-guld i sprint.

Förlust i SM

Under individuella sprinten i SM den 15 maj blev hon slagen av junioren Hanna Lundberg. Tove Alexandersson ser sprint som sin svagaste gren.

– Det här är första året som det bara är sprint på världscupen och i VM. Jag har alltid lagt mer fokus på skogsdistanserna, ju längre desto bättre tycker jag. Jag hoppas få upp snabbheten här framöver, säger hon.

Sprintorientering kännetecknas av löpning i nästan konstant maxfart i tätbefolkade områden, då kan minsta felbeslut göra skillnad.

Under VM i fjol höll Tove Alexandersson på att tappa guldet då hon gjort fel vägval.

– Jag är stolt att jag lyckades koppla om efter det. Man blir lätt stressad och faller in i dåliga mönster.

– Det är så små marginaler där ett litet misstag eller fel vägval kan straffa dig.

Motivationssvårigheter

Stjärnan har vunnit allt som går att vinna och efter sina VM-guld i alla distanser förra året blev hon historisk.

Med femton VM-guld och sju världscupvinster är det svårt att fortsätta motivera sig.

– Så är det ju. Det är motivation som driver en framåt och med åren förändras det. Det känns inte likadant som för tio år sedan.

TT: Hur gör du då?

– Nu är det själva träningsprocessen som jag tycker är rolig, klart tävlingar är pricken över i men resan dit är minst lika givande. Vi har ett lag med riktigt duktiga löpare att sparras mot och det hjälper.

Hon känner att konkurrenterna börjar närma sig och håller inte med om att det ska infinna sig någon form av favoritskap inför tävlingen i Borås.

– Det är en bild som ni i media sätter upp. Jag tar aldrig för givet att jag ska vara bäst och vinna allt jag ställer upp i, jag kommer inte att vinna allt jag ställer upp i, det vet jag.

Publisert: