Inget gehör från Rin – Hammarby bötfälls

Sebastian Wognsen/TT

Publicerad 2022-06-17

Hammarby bötfälls för hur de hanterat värvningen av Akinkunmi Amoo. Arkivbild.

Svenska fotbollförbundet dömde Hammarby till 350 000 kronor i böter för hur de agerat under övergången av Akinkunmi Amoo. Hammarby överklagade – men Riksidrottsnämnden (Rin) har nu beslutat att domen står fast.

Agenten Patrick Mörk och Hammarby hamnade i mars i blåsväder kring Akinkunmi Amoos övergång från nigerianska Sidos FC.

Bland annat betalade ”Bajen” en ersättning till Mörk för hans roll i affären, vilket strider mot Svenska fotbollförbundets (SvFF) regler för förmedlare då Amoo vid tiden var under 18 år. Mörk och Hammarby ska dessutom inte ha skrivit ett korrekt avtal enligt SvFF:s mall. Det lämnades heller inte in i tid.

Stockholmsklubben har erkänt att de inte uppfyllt förbundets krav för redovisning. De ville däremot inte ge sig till känna av att ha brutit mot några regler kring förmedlarreglementet, därför överklagade klubben.

När domen nu fastslagits följer Rin SvFF:s linje och bötfäller Hammarby med 350 000 kronor.

”Av central betydelse i detta fall är dock att Hammarby Fotboll AB har åsidosatt artikel 8.8 Förmedlarreglementet som har till syfte att skydda unga spelare, vilket är särskilt försvårande. Dessutom ska beaktas att Hammarby Fotboll AB är en elitklubb som det kan ställas höga krav på när det gäller kunskap om och efterlevnad av gällande regelverk”, skriver Riksidrottsnämnden enligt Fotbollskanalen TV4 och fortsätter:

”Härtill kommer att Hammarby Fotboll AB överträtt ett antal andra bestämmelser i Förmedlarreglementet, såsom den i artikel 8.2 om att ersättning ska vara fastställd till ett på förhand bestämt belopp. Mot denna bakgrund och RIN:s tidigare praxis anser RIN inte att det finns anledning att sätta ned bötesbeloppet”.