Ryssland skrällde – Olsson fixade andraplatsen

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2021-12-05

Veronika Stepanova, i mitten, ordnade rysk seger i damstafetten i Lillehammer. Moa Olsson, till höger, såg till att Sverige blev tvåa.

Sverige eller Norge?

Svaret blev Ryssland.

Veronika Stepanova spurtade hem en oväntad rysk seger i damstafetten.

Debutanten Moa Olsson såg till att Sverige blev tvåa.

Som väntat blev det en strid om pallplatserna mellan Sverige, Norge och Ryssland när längdvärldscupen i Lillehammer skulle avslutas. Att den sistnämnda nationen skulle stå allra högst upp på pallen var ändå otippat.

Emma Ribom skötte den svenska förstasträckan med den äran och höll jämna steg med Norges Tiril Udnes Weng och Rysslands Julia Stupak. Fram dit hängde även Finland och Tyskland med men båda länderna tvingades snart släppa när trion Frida Karlsson, Heidi Weng och Natalja Neprjajeva drog upp tempot på andrasträckan.

Olsson fick chansen

När Karlsson sedan växlade över till Ebba Andersson i ledning, var avståndet ner till Finland och Tyskland hela 20 sekunder.

– Det är ganska svårt att göra så mycket på den här banan, men jag är nöjd med min sträcka. Vi var tre lag som gick ifrån och det var bra, säger Karlsson till Viaplay.

Norska storstjärnan Therese Johaug försökte sedan rycka ifrån Andersson och Rysslands Tatiana Sorina, men gick bet.

I stället blev det en rafflande sistasträcka där debutanten Moa Olsson – 24-åringen fick chansen i det svenska förstalaget efter sin succéstart på säsongen – gjorde upp med Helene Marie Fossesholm och den relativt okända ryskan Veronika Stepanova.

Fossesholm såg ut att ha knäckt de andra efter ett ryck med drygt en kilometer kvar, men Olsson och Stepanova kom tillbaka.

”Vi hade en joker”

Trion höll sedan ihop in mot stadion och där var det ryskan som var starkast. Stepanova stakade urstarkt in mot upploppet, fick några viktiga meters försprång och säkrade segern för Ryssland.

– Det här var fantastiskt, jag har ett sådant fantastiskt lag, säger Stepanova i segerintervjun.

Landslagskompisen Natalja Neprjajeva passar på att lyfta det 20-åriga stjärnskottet lite extra.

– Vi är så glada. Vi hade en liten joker i dag, det här är vår unga stjärna, säger Neprjajeva.

Moa Olsson vägrade nöja sig med att bli trea, och spurtade andraplatsen till Sverige med knapp marginal före Fossesholm.

– Det var tufft, men jättekul att det gick såpass bra som det gjorde. Och att jag hittade lite krafter mot slutet och lyckades knipa den viktiga spurten mot Norge, säger Olsson till Viaplay.

Charlotte Kalla, som för första gången på 15 år petades från det svenska förstalaget, var elva sekunder bakom när hon gick ut på sin andrasträcka med det blågula andralaget. Veteranen har gjort många minnesvärda stafettsträckor, men det här blev inte en av dem. Kalla tappade ytterligare, och växlade som åtta, över en minut bakom Frida Karlsson. Sveriges andralag kom tia, nästan tre minuter efter.