Myhrer ska göra guldrycket på flacken

Publicerad 2017-02-18

Alpint. Så platt som möjligt.

Det är ett ovanligt önskemål från en alpin skidåkare men i S:t Moritz får André Myhrer som han vill.

– Jag har alltid varit snabb i lite flackare banor, säger svensken inför VM-slalomen.

För en semesteråkare skulle det vara svårt att ta sig ned med rena svängar men för den medaljjagande världseliten är det ingen lutning att tala om.

Slalombanan i VM i S:t Moritz har två flackare partier och en i sammanhangen modest sluttande brant.

Det var här André Myhrer vann i säsongsavslutningen förra året och det är till den här söndagen i februari han har längtat sedan dess. Trots ryggproblemen som tvingade 34-åringen att ta timeout inför VM tror han på stordåd på söndagen.

– Det jag har siktat på hela året är att ta guld i S:t Moritz. Även om jag inte har haft bästa möjliga uppladdning känner jag att jag har goda möjligheter att klara av det. Det är mitt mål, säger svensken.

Myhrer tycker att det är en fördel att slå ur underläge.

– Det finns andra som har större press på sig, som Marcel (Hirscher) och (Henrik) Kristoffersen som har dominerat hela vintern. De har förväntningar på sig att ta en guldmedalj. Jag ska göra mitt yttersta för att slå dem och är det något race jag ska slå dem i så är det här, säger han.

Anledningen till optimismen är banprofilen i Corvigliapisten.

– Jag har goda minnen från förra året. Backen har en väldigt flack del i början och en jätteflack på slutet. Där ska jag verkligen försöka att göra mycket tid, köra ifrån så många som möjligt.

"Ger en boost"

En av Myhrers konkurrenter finns i det egna laget. Mattias Hargin har hittat storformen lagom till VM.

– Jag tycker att jag visade vad jag kan i Stockholm (trea i parallellslalomen i Hammarbybacken) och även i Schladming innan dess. Och jag åkte bra i lagtävlingen. Det ger en boost vilket förhoppningsvis gör att man kan åka ännu bättre i slalomen, säger han.

TT: Hur påverkar självförtroendet åkningen?

– Det är A och O i slalom. Man vågar satsa lite mer. I stället för att köra säkert och nypa upp en svår sväng och tappa två tiondelar... Det är fel att säga att man chansar men man trycker på lite extra. Helt plötsligt är hundradelarna på rätt sida, säger han.

Känner ingen press

Norrmannen Henrik Kristoffersen har vunnit fem av de sju världscuptävlingar i slalom han har ställt upp i den här säsongen, men han känner ingen press att ge Norge en guldmedalj i VM.

– Folk måste se saker i sammanhang och med perspektiv. Man ska inte glömma att jag blev 19:e i slalomen här i fjol. Då var jag sjuk och jag tror inte att jag blir 19:e i år men det handlar om en dag och mycket ska klaffa för att det ska gå vägen, säger han.

S:t Moritz, TT:s utsände