Örebro tog sällsynt seger mot Växjö

TT-SPORT

Ishockey. Örebro hade förlorat sju av de åtta senaste matcherna. 

Då besegrades serieledaren och mardrömsmotståndaren Växjö efter förlängning med 3-2.

– Det här var viktigt för självförtroendet, säger målskytten Marcus Weinstock som bröt sin långa måltorka.

Närkingarna har haft det tungt i SHL och Växjö har knappast varit någon drömmotståndare. Så sent som förra lördagen vände Växjö till seger när lagen möttes i Vida arena innan landslagsuppehållet. Och inför returmötet i Örebro hade smålänningarna sex raka segrar mot närkingarna som bara hade lyckats besegra Växjö i ett av de tolv senaste mötena lagen emellan.

– Vi måste börja klättra i tabellen om vi ska nå våra mål att gå till slutspel. Så det är dags att börja vinna hockeymatcher, säger Örebros forward Marcus Weinstock.

På tisdagskvällen visade Libor Hudacek, Joakim Andersson och Marcus Weinstock vägen till segern - Örebros kedja som annars varit kritiserat den senaste tiden.

– Vi vet att vi inte har levererat som vi ska. Vi ska ju vara med och bidra offensivt och det har vi inte gjort.

I hemmalaget var alltså Libor Hudacek tillbaka efter att ha varit petad i förra mötet med Växjö. Det ryktades även om att Örebro ville göra sig av med Hudacek och att han var på väg bort från klubben.

"Fenomenal"

Men slovaken hade tagit det hela på rätt sätt. Redan efter ett par minuter gav han nämligen hemmalaget en drömstart när han gjorde matchens första mål i öppen kasse efter fint förarbete av Marcus Weinstock.

– Jag såg att Jocke (Joakim Andersson) står bra framför mål så jag skjuter mot honom och han gör ett bra jobb framför mål och hittar Libor. Sedan är han fenomenal när han får de där lägena, säger Weinstock.

Efter en kvart missade sedan Örebros Sakari Manninen en straff - och kort därefter kvitterade i stället Andrew Calof när han styrde pucken förbi Örebros målvakt Eero Kilpeläinen.

Och kedjan Libor Hudacek, Joakim Andersson och Marcus Weinstock - skulle fortsätta att producera och glädja Örebrotränaren. Tolv minuter in i andra perioden tryckte nämligen Weinstock vackert upp 2-1 i krysset.

– Det blir lite studspuck fram och tillbaka och jag får med den till slut. Jag bestämmer mig ganska tidigt att jag ska skjuta för att jag såg att backen klev ut ganska tidigt ut på Libor. Sedan var det ganska skönt att se när den gick in.

TT: Inte minst med tanke på att du har kommit upp i 13 mållösa matcher.

– Det kan man lugnt påstå, det var inte en dag för tidigt⦠Man säger att man inte tänker på det men det är självklart att man gör det.

Sallinen avgjorde

Men efter knappt halva tredje perioden tryckte backen Joel Persson in 2-2 från blå i spel fem mot fyra.

I förlängning avgjorde sedan Jere Sallinen när han satte avgörande 3-2 bakom Växjös målvakt Viktor Andrén.

TT