Twister Bi skrällde i Oslo Grand Prix

Publicerad 2017-06-11

Trav. Jublet på Bjerke-banan steg enormt när hemmafavoriten Lionel tog över ledningen i sista kurvan i Oslo Grand Prix. Men några hundra meter senare blev det knäppt tyst när storskrällen Twister Bi och Christoffer Eriksson passerade på upploppet.

– Absolut min största seger i karriären, sade segerkusken.

Det var inte särskilt många som trodde att Twister Bi skulle kunna vinna Norges största travlopp med 1,5 miljoner kronor i förstapris. Han är ju bara fem år och fortfarande orutinerad i internationell tuff konkurrens. Han var också minst spelad och delade ut 23,96 i odds.

Men tränaren Jerry Riordan har alltid haft höga tankar om sin häst. Halmstadstränaren har matchat rätt så tufft i år och varit med i både Finlandia-loppet i Helsingfors och Elitloppet på Solvalla. Allt för att ge Twister Bi erfarenhet.

– Jag har sagt att Twister Bi kan slå alla hästar om han får ett bra lopp, gärna i hårt tempo. I dag så gav Christoffer hästen ett perfekt lopp och då blev det seger. Jag stod på innerplan och hade svårt att följa och såg inte så mycket av loppet, men när norrmännen helt plötsligt slutade jubla förstod jag att min häst var på väg att ta sig förbi. En underbar känsla, sade Jerry Riordan.

"Har hög kapacitet"

Lionel, som tränas av Daniel Redén, kördes fram utvändigt ledaren av Göran Antonsen efter 700 meter. Ekipaget vann senast Olympiatravet på Åby och var den stora hemmafavoriten. I sista kurvan pressade de hårt på Dante Boko, körd av Adrian Kolgjini, och övertog ledningen.

– I det läget trodde jag inte på seger, Twister Bi höll dessutom på att galoppera i utgången av sista kurvan. Men han var oerhört stark och ett hundra meter kvar var det klart. Hästen har hög kapacitet men har varit lite för hetsig ibland. I år har han mognat och blivit allt lugnare efter ett väldigt bra tränarjobb av Jerry, sade Jägersrokusken.

Lionel fullföljde starkt som tvåa efter ett tufft lopp. Hästen lämnar nu Solvallatränaren Daniel Redéns gård i Örsundsbro och går hem till ägaren Göran Antonsen i Mysen, nära den svenska gränsen. Lionel var trea i Prix dâ™Amerique i år och Antonsen har redan siktet inställt på en bättre placering nästa vinter.

Helst med Örjan Kihlström som kusk.

Ohlsson arg på Verbeeck

De svensktränade hästarna DDâ™s Hitman (Ulf Ohlsson) och Cruzado dela Noche (Per Linderoth) blev störda till galopp efter 400 meter. Belgiske kusken Jos Verbeeck, bakom Aubrion du Gers, körde rakt ner på DDâ™s Hitman.

– Oerhört fult kört av Verbeeck som förstörde våra chanser, sade en besviken Ulf Ohlsson som körde DDâ™s Hitman till en femteplats.

Verbeeck dömdes till tre dagars avstängning och att betala böter på 15 000 kronor.

TT