Lindahl har blivit landslagets trygghet

Fotboll. Från minnesluckor, stress och tvivel till landslagets tryggaste punkt. Hedvig Lindahl är nyckeln till svensk framgång i EM, och möter förväntningarna med ro.

– Jag känner ett sådant himla lugn, säger målvakten till TT.

"Sverige kommer aldrig att vinna en turnering med Lindahl mellan stolparna".

"Jag har svårt att se Hedvig Lindahls storhet."

"Är det läge att byta förstamålvakt?"

Under OS-året 2012 var det ingen rolig läsning i tidningarna för Hedvig Lindahl. Hon var ifrågasatt och kritiserad, och själv var hon så stressad att hon fortfarande har minnesluckor från vissa matcher.

Andra halvlek

Samma år drog hon av korsbandet, och fick se sig bli av med startplatsen till hemma-EM 2013. Men skadan skulle visa sig vara av godo i det långa loppet. Lindahl beskriver det som första och andra halvlek av karriären.

– Jag gjorde alltid folk besvikna. Men så kom jag till en punkt där det bara "poff", och så föll allt ... men sedan var det okej ändå, säger Hedvig Lindahl.

När TT träffar Lindahl på spelarhotellet utanför Arnhem är det svårt att föreställa sig henne stressad. Ingen i det svenska fotbollslandslaget har en mer tillbakalutad och avslappnad stil. Och det gäller även på planen. Hon jagar inte upp sig eftersom hon helt enkelt inte längre ser någon anledning till att göra det.

– Jag har haft jätteförväntningar på mig under hela min karriär. Och innan jag levde upp till dem så levde jag med en stress med att jag inte fick misslyckas. Den stressen finns inte längre. Det är skit samma, säger Chelseamålvakten inför EM-premiären mot Tyskland.

Topp fyra i världen

Nu är det längesedan som det diskuterades vem som ska vara landslagets förstamålvakt. Hedvig Lindahl är självskriven.

– Hon är ju en av de bästa i världen, topp fyra skulle jag tippa. Och hon har kvaliteter som nästan ingen målvakt har längre, nu när Hope Solo är borta. Framför allt gäller det luftspelet och anfallsspelet, säger landslagets målvaktstränare Mikael Olsson.

När TT frågar samtliga allsvenska tränare vem som blir Sveriges viktigaste spelare i EM landar de flesta rösterna på Lindahl. Mikael Olsson är inte förvånad.

– Hon betyder väldigt, väldigt mycket. Framför allt med den tryggheten som hon utstrålar, och så som hon agerade i OS. Att vara trygg i sig själv och känna att alla andra litar på en, det gör att man själv blir bättre och lugnare. En nervös målvakt som missar lite är inte bra att ha.

Nervositet verkar inte bekomma Hedvig Lindahl nuförtiden. Trots en inte optimal uppladdning till EM - under våren har hon blivit mamma för andra gången och också störts av en fingerskada - är hon beredd på att många ser henne som en av lagets viktigaste spelare.

Gör sitt sista EM

Hon hoppas kunna sprida sitt lugn till de mindre rutinerade lagkamraterna, men känner ingen press att prestera.

– Det blir ju inte något som jag känner att jag måste leva upp till. Det är inte så att om jag inte gör det så faller allt. Så är det inte. Inget faller, jag står stark på den här jorden ändå. Det blir som det blir, och om jag litar på att jag har kvar den känslan när jag går in i matchen så brukar det bli bra, säger Hedvig Lindahl.

Det här blir hennes sista Europamästerskap, det känner hon sig ganska säker på. Hon siktar eventuellt på ett VM till (2019 i Frankrike), men inte längre än så.

Hennes känsla inför sitt sista EM är, inte överraskande, avslappnad:

– Jag känner att jag spelar väldigt lugnt. I många, många år spelade jag med så mycket tankar i huvudet, jag var så stressad i stora mästerskap och matcher. Det där finns liksom inte hos mig nu.

Arnhem, TT:s utsända

Publisert: