Lagerquist vill vidare efter EM-succén

TT-SPORT

Handboll. Handbolls-EM har bjudit på ett spektakulärt svenskt genombrott.

Anna Lagerquist kan mycket väl ha försvarat sig till en internationell karriär.

– Det är väldigt motiverande och kul att spela på den här nivån, säger hon.

Lugispelaren var oprövad i landslagssammanhang inför EM-hösten, trots att de som följer den svenska handbollseliten länge känt till hennes defensiva kvaliteter.

En lucka uppstod i det svenska försvaret när den andra linjespelaren Linn Blohm kom till EM-samlingen med en stressfraktur i foten och Anna Lagerquist såg till att täppa till den - rejält.

– Det har varit jättekul att få den här chansen, jag är jätteglad att jag har fått en stor roll och jag känner att jag har växt in i den mer och mer, säger hon.

Under mästerskapet har hon varit det självklara valet bredvid lagkaptenen Sabina Jacobsen i försvarsuppställningen.

– Sedan kanske jag inte fick till mitt anfallsspel som jag hade velat inför mästerskapet. Men det tar nog också ett tag innan man hittar samspelet med alla. Så förhoppningsvis kommer det mer och mer, säger Lagerquist.

Vill utomlands

Förbundskaptenen Henrik Signell är imponerad av sin linjespelare.

– Jag tycker att hon har gjort ett fantastiskt mästerskap, det är helt otroligt att komma in på det sättet. Jag är väldigt imponerad och glad över hennes framgång och på sättet som hon agerar. Det tycker jag är grymt, säger han.

Kontraktet med Lugi, där hon har spelat hela sin karriär, går ut efter säsongen. Anbuden från större klubbar i Europa lär hagla över linjespelaren som bevisat att hon håller internationellt trots att hon ses som lite för kort (175 cm) för att spela i ett mittförsvar.

En utlandsflytt lockar, men inte var som helst.

– Det är något jag tänker på, samtidigt vill jag inte gå utomlands bara för att gå utomlands. Det gäller att man hittar ett alternativ där jag kan utvecklas.

"Ladda om"

TT: Ni är många unga spelare i landslaget. Känner du att det finns utvecklingspotential i gruppen?

– Absolut, och om man tittar på andra landslag som kanske haft samma tränare under ett tag och samma spelare, då blir det en helt annan kontinuitet och man kan jobba och bygga vidare. Det kanske är nu vi börjar bygga upp någonting med Sverige.

Minst en match återstår ändå för Sverige innan EM är över, även om chanserna till att få spela om medaljerna är borta.

– Även om vi hoppades på en semifinal så vill vi ändå avsluta på bästa sätt. Jag hoppas verkligen att vi kan avsluta på ett bra sätt och få en bra känsla med oss, säger Lagerquist.

– Det är klart att det känns lite tungt nu. Samtidigt är det en viktig match kvar som vi vill vinna. Det gäller att bara ladda om.

TT