Tomma läktare när On Track Piraten vann

TT-SPORT

Trav. Två internationella topphästar levererade fina insatser i annandagens V75-finaler på Solvalla.

On Track Piraten lekte hem ännu en guldfinal. Och franska stoet Anna Mix visade fin form inför Prix d'Amerique om en månad när hon vann ett stolopp.

Solvallas finaltävlingar brukar locka en hel del människor men det stora publikområdet var tomt och ödsligt. ATG:s senareläggning av V75, från 14.30 till 16.20, har inneburit tomma läktare. Travspelarna stannar hellre hemma och tittar på tv eller livesändningen från Kanal 75.

Någon ändring av starttid kommer inte att ske under 2017 trots påtryckningar från både publik och aktiva.

Den sportsliga kvaliteten var hög med många fina hästar till start. On Track Piraten spelades till stor favorit i guldfinalen och var lika bra som vanligt. Johnny Takter körde tidigt till spets, fick bestämma farten för att sedan trava undan till mycket enkel seger.

Förstapriset var 250 000 kronor och "Piraten" gick därmed över fyra miljoner kronor i prispengar i år.

– Helt otroligt, jublade tränaren Hans Strömberg.

– Han gör aldrig ett dåligt lopp och i dag såg det ju rätt så enkelt ut från sidan.

Segerkusken Johnny Takter kunde bara hålla med.

– On Track Piraten gör mig aldrig besviken. Det är ett rätt nöje varje gång man får köra honom.

För två veckor höll On Track Piraten undan för Anna Mix efter en härlig duell. Nu tävlade det franska stoet enbart mot ston och tog en säker seger. Även om inte avståndet till Red Rose America var särskilt stort.

– Jag ville ge henne ett snällt lopp för en gång skull. Hon har ju Prix d'Amerique om en månad. Nu fick hon gå på speed och inte tugga på ute i spåren som hon oftast fått göra. Segermarginalen var inte så stor kanske men det var aldrig någon fara. Det fanns krafter kvar, sade Erik Adielsson.

Anna Mix laddar upp i Sverige inför Prix d'Amerique om en månad. Fransyskan trivs fint hos tränaren Sofia Aronsson i Västergötland som förstås har ett stort ansvar inför det stora loppet den 29 januari.

– Spännande, men väldigt inspirerande att få den här chansen, säger Axevallatränaren Aronsson.

Fossens Bonus var härlig att skåda när han joggade hem silverfinalen efter ledning från start till mål. Värmlandshästen är i sitt livs form och tränaren Magnus Jakobsson öppnar upp för fler V75-starter i vinter.

– Hästen skulle ha gått till vintervila redan för en månad sedan men han blir ju bara bättre. I dag var han väldigt fin. Nu får nog Fossens Bonus göra någon start till innan han får lite vila, sade Jakobsson.

V75-raden var favoritbetonad och utdelningen för sju rätt stannade vid 5 806 kronor. Det blev ingen utdelning på fem rätt.

TT