TT-Sport

Latvala siktar mot tredje segern

TT-SPORT

Hagfors. Jari-Matti Latvala siktar mot sin tredje seger i Svenska rallyt.

När andra körde ut i snön, eller inte fort nog, var finländaren lagom kall och tog ledningen.

– Jag har tryckt på ordentligt, säger Latvala.

Finländaren är 3,6 sekunder före norrmannen Andreas Mikkelsen inför tävlingens sista dag. De två står i särklass. Trean Mads Østberg är 43 sekunder efter Latvala.

Svenska rallyts roll i VM är att ge den speciella känslan av hög fart i snö och vinterlandskap, som fascinerar både förare och publik.

Men så såg det inte ut på fredagen. I stället fick vi plusgrader, tidvis regn och allmer slask på skogsvägarna.

På vissa partier uppstod spår, som alla i princip måste hålla sig i. I spåren gav gruset ett rejält grepp. Utanför dem fanns inget. Bara en massa blöt snö att halka runt i. På andra ställen var det ett rent grusrally.

Väderprognosen för lördagen ser inte heller bättre ut. Kanske kan förarna trösta sig med att de blir vana.

Flera i VM-klassen körde av på fredagen. Först av alla var den tidigare ledaren Sébastien Ogier, som tappade fyra minuter redan på morgonen. Sedan vann fransmannen sträcka efter sträcka på ett imponerande sätt, men var ju långt efter.

Mikkelsen tog över ledningen. Men han blev i sin tur passerad av den rutinerade Latvala.

Finländaren vann Svenska rallyt 2008 och 2012, båda gångerna i Ford. Inför förra säsongen värvades han till Volkswagens rallysatsning. Men bilen var byggd för stallets försteförare Sébastien Ogier - som också vann VM. Latvala fick lära känna sitt fordon medan säsongen gick. Han blev till slut trea i VM, för andra året i rad.

Latvala var nöjd med större delen av fredagen. Dock inte andra omgången på sprintsträckan i Hagfors, då hans däck var slitna.

– Jag hade inga dubb kvar, och fick verkligen kämpa för att komma ut ur kurvorna, säger Latvala, som tappade fem sekunder av sin ledning på sträckan.

Att dels gasa på, och dels inte köra slut på däcken, är den viktiga kombination alla söker.

– Det är inte ett idealiskt Svenska Rallyt, men ändå en utmaning, säger Andreas Mikkelsen.

Värmlänningen Pontus Tidemand hittade rätt inställningar på bilen under dagen, och därmed också en bra rytm i körningen. Lördagen går delvis på sträckor som hann han köra innan vattenpumpen gav upp ifjol, vilket kan vara en fördel.

– Vi ska köra som vi gjort idag och är komfortabla med. Vi tar inga onödiga risker, lovar Tidemand, som ligger på åttonde plats.

Han jagas av Sébastien Ogier, som är 50 sekunder bakom.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport