TT-Sport

Mercedes-dominans i Kina

TT-SPORT

Stockholm. Formel 1-säsongen är visserligen bara fyra tävlingar lång - men två saker går att slå fast efter Lewis Hamiltons seger i Shanghais GP.

Att Mercedes-stallet har fått en rivstart. Och att ett tronskifte är på gång.

Hamilton kom till start i Shanghais VM-deltävling med två raka segrar i ryggen och imponerade dessutom i lördagens kvalåk. Den 29-årige engelsmannen startade i pole position i söndagens lopp och skaffade sig omedelbart en klar ledning som han kunde bevaka ända in i mål.

Hamilton var drygt 18 sekunder före sin tyske stallkamrat Nico Rosberg i mål. Trea blev spanjoren Fernando Alonso, Ferrari.

– Jag kunde inte göra det här utan hårt jobb från teamet. Bilen är fantastisk, sade Hamilton i samband med prisceremonin.

Segern innebär att Hamilton minskade avståndet till totalledaren Rosberg i VM-sammandraget till fyra poäng.

Trögt för Vettel

Regerande världsmästaren Sebastian Vettel, Red Bull, fick nöja sig med en femteplats. Vettel, som har fyra raka VM-titlar, bröt VM-premiären i Melbourne i mars och har därefter resultatraden 3-6-5. Vettels stallkamrat Daniel Ricciardo, Australien, blev fyra.

På fyra tävlingar har Red Bull-stallet fått ihop sammanlagt 57 poäng - att jämföra med Mercedes 154.

De omfattande regeländringarna som genomfördes före årets säsong har sett till att ändra förutsättningarna rejält för F1-stallen.

Hamilton var överlycklig efter karriärens 25:e seger och ser i år ut att kunna utmana om slutsegern, i så fall engelsmannens andra VM-titel.

– Det är överraskande, allt fungerade perfekt, sade Hamilton som inför loppet berättade att bilen blev understyrd under kvalet och att flera ändringar gjorts i inställningarna före tävlingen.

Rosberg, son till den finländske F1-föraren Keke Rosberg (världsmästare 1982), var också nöjd trots att han tappade poäng gentemot Hamilton.

– Allt har gått fel den här veckan, så jag är nöjd med andraplatsen. Nu blir det full attack i Barcelona (där nästa GP körs den 11 maj).

Ericsson långt efter

Caterham-föraren Marcus Ericsson stod i näst sista startled när loppet började. Men han var optimistisk i och med att väderprognoserna utlovat uppehåll, något som skulle kunna gynna svensken som inte har fungerat så bra på blött underlag. Ericsson hade problem med både bromsar och styrning under fredagens träning och lördagens kval.

Väderprognosen höll visserligen, liksom bilen. Men det hjälpte inte Ericsson. Han slutade på 20:e plats två varv bakom täten, sist av de förare som tog sig i mål.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport