TT-Sport

Skidskytte populäraste vintersporten

TT-SPORT

Pyongchang, Sydkorea. Skidskyttet gör succé i svenska tv-soffor.

Under vinterns senaste världscuptävlingar har tittarsiffrorna för skidskytte överstigit all annan vintersport med hästlängder.

Utvecklingen glädjer förbundskapten Staffan Eklund - och gör honom hoppfull för framtiden.

Dryga miljonen tv-tittare (1 032 000) såg Björn Ferry och kompani köra den allra sista tävlingen inför VM i Sydkorea i italienska Anterselva.

Samma helg valde 751 000 svenskar att följa längdåkarnas sprint i Estland och bara 443 000 att se de alpina damerna ladda upp för VM med storslalom i Italien.

Exemplen från denna säsong kan göras många.

Skidskyttet, som nu toppar säsongen med VM i Sydkorea, har blivit en tittarsuccé som gått om både alpina tv-sändningar och längdåkning.

– Självklart är jag jävig i den här situationen, men skidskytte kan vara mycket mer spännande än andra idrotter. Och människan som sådan gillar spänning, analyserar förbundskapten Staffan Eklund inför helgens VM-premiär Pyongchang.

– Men framför allt handlar det här nog om att vi har ett bra lag. Visst hade vi fantastiskt roligt på Magdalena Forsbergs tid, men jag tycker nog att vi har ännu roligare nu med fler aktiva som åker så pass bra.

Kan skapa trygghet

Framgångarna i världscupen kan alltså vara en källa till miljonpubliken hemma i tv-sofforna, tror Eklund som nu hoppas på en rad positiva effekter.

– Det handlar väl egentligen som två saker som hänger ihop. Dels kan vi kanske knyta till oss fler samarbetspartners, dels knyta till oss fler ungdomar.

– De sponsorer vi har är jättebra, men vi skulle vara betjänta av fler samarbetspartners för att skapa en större trygghetsgaranti, få fler att börja med skidskytte, fler arenor och på så sätt fortsätta att göra bra resultat.

Att Anna Carin Olofsson-Zidek, som varit landslagets stora stjärna efter Magdalena Forsberg, troligtvis slutar efter OS nästa år är en av anledningarna till att man hoppas kunna bredda rekryteringsbasen - vilket förbundskaptenen tror kan bli möjligt om intresset för skidskytte är fortsatt stort.

– Vi kan nästan förvänta oss samma resultatnivå till OS 2014, säger han.

"Har ingen fixstjärna"

"Aco" själv gläder sig med det stora gensvar skidskyttet har fått i form av tittarsiffror:

– Det är roligt. Det är ju en spännande sport, och så har det gått bra också, säger hon till TT samtidigt som Björn Ferry fyller i:

– Vi har ju inte någon fantastisk fixstjärna, som längdåkningen som har Charlotte Kalla. Med tanke på det känns siffrorna ännu större. Hade Magdalena kört i dag hade man nog kunna lägga på några hundratusen tittare till.

TT:s utsända

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport