TT-Sport

För höga blodvärden stoppar Norgren

TT-SPORT

Liberec. Två dagar före VM-premiären kom chockbeskedet:

På grund av förhöjda blodvärden stoppas Britta Norgren från allt tävlande i fem dagar.

Hon missar därmed de två första loppen i skid-VM.

Enligt landslagsledningen finns det inget som talar för att Britta Norgren skulle ha sysslat med bloddopning. Tvärtom, eftersom svenskan får tävla igen efter fem dagar om hennes blodvärden sjunker.

En ny regel gör att Internationella skidförbundet Fis kan ge åkare med förhöjda blodvärden tävlingsförbud av hälsoskäl i 14 dagar i stället för fem som tidigare. Men i det här fallet valde Fis fem dagar.

– Det ser vi som ett bevis på att det inte är bloddopning, säger landslagsläkaren Magnus Dyborn till TT.

– Om det finns tecken i blodprovet som talar för att blodvärdena är manipulerade kan Fis numera stänga av i 14 dagar. Fis läkare som tog blodprovet varit väldig tydlig med att tala om att de förstår att Brittas tillstånd har lett fram till det här.

Dyborn pekar på fyra faktorer som tillsammans har gjort att Norgrens blodprov översteg det godkända hemoglobinvärdet, 160.

– Britta har relativt höga värden normalt, runt 150. De har varit på hög höjd och tränat och tävlat, sedan fick hon magsjuka i natt och i dag var det provtagning för den svenska truppen.

– Magsjukan innebär att man blir uttorkad, får vätskeförluster och då blir det en koncentration av den vätska som finns i kroppen och blodvärdet stiger.

Fis tar blodprov på samtliga VM-deltagare, runt 450 åkare, inför mästerskapet. På tisdagen testades alla svenskar, men Britta Norgren kom till provtagningen sent på eftermiddagen, åtta timmar efter de övriga, på grund av sin magsjuka. Strax efter provtagningen kom beskedet att hennes värden låg kring 161, strax över den tillåtna nivån för kvinnor på 160.

Britta Norgren missar torsdagens 10 km klassiskt och lördagens skiathlon. Hon får lämna nytt blodprov på lördag och är då hennes värden under gränsvärdet är hon fri att tävla igen. Hon var på tisdagskvällen ännu inte frisk och inte tillgänglig för en kommentar.

Norgrens tävlingsförbud innebär att junioren Hanna Brodin, sist in i VM-truppen, får göra en oväntat tidig VM-debut.

– Vi kallar in Hanna Brodin redan på 10 kilometer. Hon kom ner hit till truppen i går (måndag). Hon ska även köra skiathlon på lördag, men det är oklart vem som tar Norgrens plats i det loppet, säger förbundskapten Joakim Abrahamsson.

TT: Är ni oroliga för att det ska komma anklagelser om dopning efter det här?

– Det hoppas vi inte. Det finns inga konstigheter runt de värden hon har lämnat. Visst är det tråkigt, men samtidigt finns det ramar för det här och vi är en av de nationer som vill att det ska testas ordentligt.

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport