TT-Sport

Från skogen till arenorna

TT-SPORT

Bilsport. Om inte publiken tar sig till rallyt får rallyt ta sig till publiken.

Därför behöver man inte längre pulsa i meterhög snö rätt in i skogen för att se det svenska rallyt.

I stället satsar de på ett utökat arenakoncept.

På torsdag kan man således ta sig till Färjstadstravet, på fredag till Torsby, Kirkeneaer eller Karlstad Arena, på lördag till Hagfors eller Colin Crest Arena och så avgörs det hela i Karlstad på söndag.

Temat för året är alltså arena.

– Vi måste locka nya målgrupper. Vi kommer alltid locka de som gillar att gå ut i skogen, hitta sin kurva och grilla sin korv. Men de andra då, som kanske inte är lika frälsta? De som tycker att det är för kallt eller för långt för att åka... Det är de vi kan locka till arenorna, där det dessutom händer mer än bara tävlingen, säger den nye presschefen Jonas Bjällfalk.

Dans och fest

Därför lockar de med musikunderhållning av bland andra Panetoz, en skoter vs mc-tävling där de visar olika tricks - samt diverse dj:s och nattklubbsaktiviteter.

Publiken kan dock inte hoppas på att det finns svenskar uppe i toppen och fajtas.

I den tyngsta WRC-klassen finns det ingen svensk förare, hoppet får i stället läggas på Pontus Tidemand i den lite mindre WRC 2-klassen.

– Det är klart att det hade varit häftigt att sitta en WRC-bil i år igen, men vi har WRC 2-mästerskapet som mål den här säsongen och det är viktigt att vara med från början och få med sig ett resultat även från hemmatävlingen. Erfarenhetsmässigt bör chanserna vara rätt goda eftersom det här är den VM-tävling jag har kört flest gånger, men jag vet att motståndet kommer bli stenhårt, säger Tidemand.

Korvgrillning och musik

Kampen får publiken följa från de olika arenorna, där arrangören satsar på publikservice.

Och då är det inte bara rockband och korvgrillning.

– Vi jobbar mycket med storbildsskärmar och göra det lättare att följa. Man kan dessutom åka med en speciell rallybuss till arenorna, så slipper man ta egen bil. Och så tror vi att det är först när man upplever det live så fastnar man för det. Det är ändå rätt speciellt att se bilar köra 180 km/tim och det är tre meter mellan tallarna, säger Jonas Bjällfalk.

Svenska rallyt inleds på torsdag.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport