Jakobsson: "Man tänds lite extra"

Publicerad 2015-06-05

Fotbolls-VM. I vintras hette Sveriges VM-anfallspar Lotta Schelin och Kosovare Asllani. När mästerskapet nu drar igång ser Sofia Jakobsson ut att ha skickat ut den senare på kanten.

– Jag har ett gott självförtroende, säger Jakobsson.

Sverige inledde VM-året med att slå Norge (3-2) och Finland (3-0) och efter det deklarerade förbundskaptenen Pia Sundhage klart och tydligt att det var Asllani och Schelin som skulle kampera ihop på topp i Kanada. Precis som under EM på hemmaplan för två år sedan.

Men så kom våren och helt plötsligt började Sofia Jakobsson sätta både en massa mål i landslagströjan och en massa griller i huvudet på landslagsledningen.

– Jag har väl mest bara kört på. Det känns som om det har blivit mycket bättre i landslaget även om det även tidigare har känts bra i klubblaget, säger Jakobsson.

Många flyttar

Den som har försökt att hålla koll på hur det har gått för Sofia Jakobsson i just klubblaget de senaste åren har fått jobba lite. Sedan hon lämnade Umeå 2011 har det blivit fyra olika lag, fyra olika ligor och fyra olika länder de senaste fyra åren.

Efter Rossijanka i Ryssland, Chelsea i England och Cloppenburg i Tyskland har Jakobsson nu landat i Montpellier i Frankrike, där hon är lagkamrat med Linda Sembrant.

Laget slutade på fjärde plats i ligan den gångna säsongen och Sofia Jakobsson gjorde 22 mål på 16 matcher, vilket gav en fjärdeplats i skytteligan.

– Det har gått väldigt bra. Jag trivs jättebra med klubben. Det känns som om det bara kommer naturligt just nu. Formen är bra och självförtroendet på topp just nu och jag hoppas det kan hålla i sig.

Startade genrepet

Under EM 2013 användes Jakobssons snabbhet mest på högerkanten. Men i VM-genrepet mot Nederländerna var det Jakobsson och Schelin som fick förtroendet på topp, med Asllani på mittfältskanten. Troligtvis blir det samma uppställning även i VM-premiären mot Nigeria på måndag.

– Jag har inte tänkt så mycket på själva positionen, utan jag hoppas att jag får spela. Om det är på kanten eller som forward spelar inte så stor roll. Och det är väl tanken att jag och "Kosse" ska kunna byta lite under matchen, säger Jakobsson.

Farten, som fortfarande är Jakobssons signum, ska nu i stället användas i spelvändningar och djupledslöpningar.

Snabbhet mot fysik

– Vi får två av världens snabbaste forwards och vi kommer att få spelare som trycker ner motståndarens backlinje så att vi får stora ytor att spela på. Jag tror att alla som tillhör en backlinje och ser att det är Lotta och Sofia på topp, då blir man jävligt skraj, säger assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

Och just snabbheten kan bli viktig i VM-premiären mot Nigeria, som spelar ett tufft och aggressivt försvarsspel och markerar man-man.

– Får vi igång en bra rörelse så tror jag vi kan flytta en del spelare och förhoppningsvis hitta lite hål i laget, säger Sofia Jakobsson.

– När det blir lite fajt tänds man lite extra, så jag tror att det blir en bra öppningsmatch.

Winnipeg, TT:s utsända