Mycket i potten i för-OS

Publicerad:
Uppdaterad:

Segling. Ett OS-guld runt halsen är ingen garanti för olympisk start i Rio de Janeiro nästa år.

Trots sin tunga seglingsmerit får Max Salminen kämpa för att ta sig till OS 2016. I för-OS har han chans att visa vad han går för.

För-OS i Rio de Janeiro, som inleds på lördagen, ingår inte i världscupen, men har ändå stor betydelse. Bra seglingar i nästa års OS-vatten meriterar.

Uttagningarna till för-OS är en liten fingervisning.

– De som är med nu är de vi anser är bäst just nu. Det är därför de är uttagna, säger Svenska seglarförbundets sportchef Stefan Rahm till TT.

Hård konkurrens

I flera klasser råder det stenhård konkurrens om OS-platserna. Inte bara för svensk del.

– Kan man prestera bra nu så är det en bra värdemätare, säger Stefan Rahm.

– För till exempel britterna är det ren OS-uttagning. De har många topprankade seglare och den som går bäst i sin klass här är klar för OS.

Kamp om de svenska OS-platserna

Sverige har klart med OS-start i fem av de tio klasserna. Men platserna är nationella och i flera klasser är det långt ifrån klart vem eller vilka som får representera Sverige i OS om ett år.

I finnjolle har Max Salminen, som tog guld med Fredrik Lööf i starbåt 2012, konkurrens av Björn Allansson, som gjort mycket bra resultat i världscupen och blev sjua i EM senast.

I 470 herr utmanar comebackande paret Johan Molund/Sebastian Östling för-OS-duon Anton Dahlberg/Fredrik Bergström. I 49erFX får Lisa Ericson och Hanna Klinga se upp med Julia Gross och Cecilia Jonsson.

Och i 49er är Victor Bergstrom/Victor Västernäs pressade av uppkomlingarna Fritiof Hedström/Niklas During.

– Fritiof och Niklas är talanger som seglar fantastiskt bra ibland på träning. Skulle de hinna blomma ut före OS så kan de konkurrera, säger Stefan Rahm.

Sverige har dock inte säkrat en OS-plats i 94er ännu. Två chanser är kvar, VM i höst och EM i vår.

Josefin Olsson, Laser Radial, och Jesper Stålheim, Laser, kan känna sig tämligen säkra på att få tävla i OS nästa år. I Nacra 17 och brädklasserna RS:X dam och herr har Sverige seglare som inte nått tillräckligt hög nivå än. I 470 dam har Sverige ingen på internationell nivå.

TT

Publicerad: