Reserven tog dubbelseger

Publicerad 2016-06-04

Trav. Veijo Heiskanen tvingades lämna återbud till lördagens V75-tävlingar på grund av ögoninflammation. Ersättaren Jörgen Sjunnesson skötte sig utmärkt och tog en dubbelseger med Othello Face och Southwind Mozart.

– Jag tror Southwind Mozart är med i Elitloppet nästa år, sade Sjunnesson.

Southwind Mozart vann Ina Scots Ära på 1.12,1 över medeldistans och är obesegrad i tre svenska starter i år. Han tränades tidigare av Åke Svanstedt i USA och gjorde en stark fjolårssäsong med en andraplats i Yonkers Trot som främsta merit. I flera av loppen tävlade han mot de bästa treåringarna och travade 1.10 som snabbast.

I vintras kom hästen i träning till Veijo Heiskanen på Åby och han gillade amerikanen direkt.

Imponerad

Jörgen Sjunnesson berömde fyraåringen efter segerloppet.

– Det här var ingen vanlig häst, det var en mycket imponerande insats i dag. Jag körde egentligen bara för fullt i utgången av sista sväng. Han hade gått bra i USA, men med all respekt för Svanstedt så har Veijo gjort ett väldigt bra jobb.

Poet Broline tog som väntat hand om spets men på första långsidan forcerades Southwind Mozart mot ledningen. Peter Untersteiner släppte utan strid och Sjunnesson kunde dra ner på tempot till 1.14,5 första varvet.

Sista kilometern gick i underkant av 1.10,0 och segermarginalen blev en säker längd.

– Jag kan stå och prata om den här hästen hela dagen. Jag tar in luft nu och säger att Southwind Mozart är med i Elitloppet nästa år, sade Sjunnesson.

Nästa start blir troligen i Sprintermästaren i Halmstad om en månad. Då lär tränaren Veijo Heiskanen vara tillbaka i sulkyn.

Vann på upploppet

Med Othello Face körde Sjunnesson ett perfekt lopp. Först en snabb start till spets, därefter släppte han ledningen till Sir Corneliani, körd av Björn Goop. I början av upploppet fick han fritt spurtutrymme och passerade ledaren till säker seger.

– Han var enormt förbättrad, som en ny häst. Det här var väldigt kul och inspirerande att få köra Veijos hästar.

Fjolårets bästa treåring, Readly Express, svarade för en mycket bra comeback som tvåa. Jorma Kontio gav honom ett vilsamt lopp och avslutningen var väldigt vass. Readly Express är en tidig derbyfavorit.

Förutom Jörgen Sjunnesson var det bara Erik Adielsson och Björn Goop som vann på V75 på Mantorpstravet. Adielsson tog en trippelseger med Archangel Am, Kalle Kalas och Hero Sjöhammar.

Goop segrade bakom Spring Erom och Caresse.

Evigt unge elvaåringen Spring Erom vann Gulddivisionen från spets. I de åtta senaste starterna har han inte varit sämre än fyra.

– En riktig krigare som vann väldigt lätt i dag, sade Goop.

TT