Flera svenskar bortbytta i NHL

Ingela Ahlberg/TT

Anton Johansson/TT

Publicerad 2021-04-12

Carl Söderberg lämnar Chicago för att återvända till Colorado. Arkivbild.

NHL-ishockeyns sista dag för spelarbyten är över.

Och det blev en del svenskar som fick röra på sig – bland annat två i Chicago.

Både Mattias Janmark och Carl Söderberg var nya i Chicago inför säsongen. Men under samma aprilkväll fick duon röra på sig – och de hamnade hos varsin Stanley Cup-favorit.

Mattias Janmark, som kom till Dallas inför säsongen, kommer framöver spela i Vegas. 28-åringen har på 41 matcher gjort tio mål och nio assist.

– Jag har trivts väldigt bra här i Chicago också, men jag hade på känn att jag skulle bli bortbytt, det har ju pratats om det ett tag, och då kunde det inte slutat på bättre sätt. Det ska bli otroligt kul att komma till Vegas, säger Janmark till Aftonbladet.

Återvänder till Colorado

Carl Söderberg återvänder i sin tur till Colorado. 35-åringen spelade i Denverklubben fyra säsonger mellan 2015 och 2019, har därefter varit en säsong i Arizona och är den här säsongen i Chicago. Där har han på 34 matcher gjort sju mål och åtta assist.

Det är tredje svensken som Colorado trejdar till sig den här säsongen efter målvakten Jonas Johansson och backen Patrik Nemeth. Sedan tidigare spelar även Gabriel Landeskog och Andre Burakovsky i klubben.

För backen Erik Gustafsson blir det tredje flytten på ett år. I fjol fick han lämna Chicago för spel i Calgary i slutet av säsongen. Och i höstas flyttade han till Philadelphia. För att nu återvända till Kanada, där det blir spel i Montreal i vår.

– Det gick inte direkt som vi hade hoppats i Philadelphia i början av säsongen, så det ska bli riktigt kul att få testa på nytt, säger han till Aftonbladet.

Trejdad under SHL-kvarten

En svensk som ännu inte har debuterat i NHL fick också ett nytt NHL-lag. Emil Heineman, vars rättigheter tillhörde Florida, blev samtidigt som han spelade SHL-kvartsfinal mot Örebro med sitt Leksand trejdad till Calgary. 19-åringen blev bortbytt tillsammans med ett val i andrarundan i draften 2022 mot forne stortalangen Sam Bennett och ett val i sjätterundan 2022.