Duplantis rival covidsmittad – missar OS

Av:  TT-AFP-Reuters

Sam Kendricks, till höger, och Armand Duplantis på Diamond League-galan i friidrott i Stockholm i juli.
Sam Kendricks, till höger, och Armand Duplantis på Diamond League-galan i friidrott i Stockholm i juli.

Den dubble VM-guldmedaljören i stavhopp, amerikanen Sam Kendricks, har testats positivt för covid-19 och isolerats i OS-byn.

Australiens friidrottstrupp isolerades också, men fick lämna karantän efter negativa tester.

Två dagar före stavhoppskvalet i Tokyo blev Armand Duplantis en än större OS-guldfavorit. Rivalen och amerikanske kompisen Sam Kendricks har testat positivt för covid-19 i OS-byn och missar sommarspelen.

”Arrangörerna i Tokyo meddelade Sam i dag att hans dagliga test var positivt, så han kommer inte att kunna tävla”, skrev Kendricks pappa Scott på Twitter, en tweet som senare raderades, enligt Reuters.

Det amerikanska friidrottsförbundet bekräftade senare uppgifterna.

”Han och hans nära kontakter meddelades omedelbart och regelverket (kring covid-19) har aktiverats för att isolera den aktiva”, skriver förbundet på Twitter.

Kendricks positiva test fick Australien att att agera eftersom stavhopparen Kurtis Marschall har tränat tillsammans med Kendricks.

”I sitt livs form”

Som en försiktighetsåtgärd isoleras hela den australiska friidrottstruppen, 63 aktiva. Efter att ha testats, och alla provsvar var negativa, kunde alla återgå till normala aktiviteter, uppger Australiens olympiska kommitté.

Den 28-årige Kendricks är tvåfaldig världsmästare från Doha 2019 och London 2017. Vid OS i Rio de Janeiro tog han brons bakom guldskrällen Thiago Braz da Silva, Brasilien, och Renaud Lavillenie, Frankrike.

Kendricks är delad världstvåa i år med 5,92. Listan toppas av Duplantis med 6,10.

Drygt 80 procent av USA:s OS-trupp är vaccinerad mot coronaviruset, enligt Washington Post. Men Kendricks agent Paul Doyle vill inte svara på om stavstjärnan tagit sprutorna.

”Sam känner sig hundra procent och helt frisk. Han är i sitt livs form. Vad gäller Sams medicinska problem kommer de fortsatt att hållas konfidentiella”, skriver Doyle i ett sms enligt Washington Post.

Ytterligare stavhoppare covidpositiv

Kort efter nyheten om Kendricks positiva coronatest stod det klart att en ytterligare stavhoppare testats positivt för covid-19, argentinaren Germán Chiaraviglio. Den 34-årige argentinaren har som bäst hoppat 5,61 i år och hade inte varit inte någon utmanare till Duplantis om medaljerna.

Renaud Lavillenie lär nu i stället bli ”Mondo” Duplantis största hot om guldet i finalen på tisdag, som båda väntas ta sig till i lördags kvaltävling. Den rutinerade fransmannen stukade däremot ena foten ett par veckor före OS i Tokyo och hans form är osäker.

Duplantis, Kendricks och Lavillenie är både varandras främsta rivaler och nära vänner.

– Vi har ett en speciellt brödraskap i vår gren. Det är en av få grenar i friidrotten där man mer kämpar mot grenen än personen bredvid tror jag. Man tävlar mot varandra mest på pappret, har 21-årige Duplantis tidigare sagt till TT.

Publisert: