Oosthuizen leder inför helgen i The Open

Carl Göransson/TT

Publicerad 2021-07-16

Louis Oosthuizen leder British Open.

Tvåa i PGA-mästerskapet, tvåa i US Open – och nu är Louis Oosthuizen i ledning i British Open.

Håller det hela vägen den här gången?

Den sydafrikanske golfaren är i kalasform och storspelar så här långt i årets sista herrmajor, The Open på Royal St George's sydost om London.

Oosthuizen, som ledde redan efter första rundan, kopplade ett rejält grepp när han gjorde birdie-birdie-eagle på hål 12 till 14 under den andra rundan.

Det tog honom till 12 under par totalt – och en ledning med tre slag. Men därefter började Oosthuizen svaja, åtminstone lite grann. Han slog ned utslaget i en bunker på 16:e (bogey) och var sedan för aggressiv på den korta inspelet på 17:e (men räddade par). Elva under par ger honom i alla fall en tvåslagsledning inför helgen.

Sex andraplatser

Oosthuizen vann The Open på St Andrews 2010, hans hittills enda majortitel, och har därefter lyckats med bedriften att sluta tvåa i majors hela sex gånger. Senast i såväl PGA-mästerskapet som US Open tidigare i år.

En som storspelade tidigare på dagen var Collin Morikawa, som på lördagen får göra Oosthuizen sällskap i ledarbollen. Världsfyran Morikawa är känd för sitt fina spel med järnklubborna och bjöd publiken på en uppvisning under fredagsförmiddagen. 24-åringen pepprade greenerna med fina inspel till bra lägen och efter 14 hål hade han gjort birdie på hälften av hålen. Därefter gjorde han sin första och enda bogey, men 64 slag tog Morikawa till –9 totalt och ett fint slagläge inför helgen.

Morikawa vann PGA-mästerskapet i fjol och är nu på jakt efter karriärens andra majortitel, precis som Oosthuizen.

Det är många tunga namn bakom som också har intressanta utgångslägen inför de två sista rundorna. Inte minst Jordan Spieth (–8), men även världsettan Dustin Johnson (–7), Brooks Koepka och Jon Rahm (båda –5) har fortfarande alla möjligheter att blanda sig i kampen om ”The Claret Jug”.

Tungt för svenskarna

För de fyra svenskarna blev årets The Open ingen höjdare. Henrik Stenson, Rikard Karlberg och Marcus Kinhult slutade alla +2 och missade ”cutten” med ett slag, medan Alex Norén inte ens var särskilt nära på +5.

Därmed blev Stensons 38:e-plats i US Masters den bästa svenska placeringen i en herrmajor i år, ett minst sagt dystert facit.