Ny storseger för "Bajen" – upp på andra plats

Ola Karlman/TT

Publicerad 2022-10-16

Hammarby följde upp femettan senast med en ny övertygande insats. 3–0 borta mot Mjällby betyder att laget just nu är Häckens närmaste utmanare i kampen om SM-guldet i fotboll.

– Väldigt starkt av oss, säger en av Hammarbys målgörare, förre Mjällbyspelaren Joel Nilsson.

Ett ösregn kombinerat med starka havsvindar i samband med avspark gav spelarna utmanande yttre förutsättningar. Hammarby visade sig bemästra den hala gräsmattan bäst och skaffade tidig arbetsro när Gustav Ludwigson, i den 16:e matchminuten, avslutade ett glimrande anfall med att placera bollen i mål.

Bara några minuter senare ringde det åter bakom Mjällbys målvakt Samuel Brolin. Mads Fenger var siste grönvita spelare på bollen när Hammarby utökade sin ledning till 2–0.

”Mycket speciellt”

Sölvesborgspojken Joel Nilsson var med på Mjällbys häftiga resa från division 1 till allsvenskan via en säsong i superettan.

– Jag har nästan vuxit upp på Strandvallen, säger Nilsson till TT.

Inför det här året valde han att fortsätta sin fotbollsresa i Hammarby. Första återbesöket i Hällevik blev förstås till en känslosam upplevelse.

– Kul och mycket speciellt att vara tillbaka. Jag har tänkt på den här matchen ett tag.

I våras hade Joel Nilsson svårt att ens ta en plats i ”Bajens” matchtrupp, men under hösten har det blivit regelbundet med speltid varav flera matcher i topplagets startelva.

– Det är väl lite jag det, att inte ge upp. Det gäller att ta chansen när man väl får den, säger han.

Skadad målskytt

I segermatchen mot Varberg senast gjorde Joel Nilsson sitt första allsvenska mål för Hammarby. I återkomsten till sin tidigare hemmaplan Strandvallen slog den förre Mjällbyspelaren till igen. Målet betydde 3–0 till Hammarby, men i samma situation skadades Joel Nilsson och tvingades lämna planen med ett blödande sår i pannan.

– Ibland gör det ont att göra mål, säger Nilsson och tänker på att han även fick en smäll i samband med målet mot Varberg.

Efter paus lyckades Mjällby stoppa blödningen bakåt, men Hammarby kontrollerade skeendena på plan och är nu, tack vare AIK:s derbyseger mot Djurgården, ny allsvensk tabelltvåa.

– Vi punkterade den här matchen i första halvlek, konstaterar Joel Nilsson.

Häcken sitter i ett glimrande guldläge i kraft av lagets fem poäng stora serieledning. Fyra allsvenska omgångar återstår i jakten på SM-guld samt Europaplatser. Hammarbys nästa match spelas på hemmaplan mot Sirius, på torsdag kväll.

– Vi har spelat bra hela säsongen, det har känts bra, säger Joel Nilsson inför de avgörande kamper som väntar.