Sverige vann ny rysarmatch i lag-VM

TT

Publicerad 2024-02-18

Stina Källberg vann båda sina matcher när de svenska bordtennisdamerna slog Serbien med 3–2 i matcher i lag-VM i Sydkorea. Arkivbild.

De svenska bordtennisdamerna har hittat en vinnande väg i lag-VM i Sydkorea.

Sverige tog sin andra raka seger via 3–2 mot Serbien och är på väg att nå slutspelet. Herrlaget har vunnit tre raka matcher och har ett grepp om gruppsegern.

Efter en inledande förlust i VM-premiären mot Rumänien (0–3) har Sveriges damer tagit två raka 3–2-segrar i sydkoreanska Busan. I lördags blev vinst mot Singapore och på söndagen blev det en ny rysarseger mot Serbien.

Precis som mot Singapore var det Stina Källberg som avgjorde i den femte och sista matchen när hon vann med 3–2 i set mot serbiskan Andrea Todorovic. Källberg vann även den inledande matchen, medan Linda Bergström vann en och förlorade en match. Singeltrean Filippa Bergand förlorade sin match.

Sveriges damer måste nå minst kvartsfinal i lag-VM för att nå OS i Paris i sommar. De tre främsta lagen i åtta femlagsgrupper går vidare till slutspel och just nu är Sverige tvåa i en haltande tabell. Damerna avslutar sitt gruppspel på tisdag mot Kanada.

De svenska herrarna är redan klara för OS-spel och tog på söndagen sin tredje raka seger i VM. Hongkong bjöd dock på starkt motstånd.

– Det blev en väldigt tuff match, säger den assisterande coachen Jon Persson.

Det blev till slut seger med 3–2 i matcher. Matchvinnare för Sverige blev Anton Källberg, som slog Lam Siu Hang med 3–1 i set i den femte matchen och säkrade den tredje raka vinsten.

Herrlaget har ett fast grepp om gruppsegern. Ettorna i de åtta grupperna står över den första slutspelsmatchen och går direkt till åttondelsfinal.

Sverige möter Serbien i gruppavslutningen på måndag.