Öberg jagar nya framgångar på favoritarenan

Nanny Lögdal/TT

Publicerad 2022-03-11

Elvira Öberg efter OS-guldet i stafett i Peking. Arkivbild.

Senast Elvira Öberg var i Otepää tog hon tre JVM-guld.

Nu är skidskyttestjärnan tillbaka på favoritarenan för att säkra andraplatsen i den totala världscupen.

– Jag vet att jag trivdes när jag var här senast och jag fick skyttet att fungera väldigt bra, säger hon.

För första gången arrangeras en världscuptävling i skidskytte i Otepää, Estland – men för Elvira Öberg är det ett kärt återbesök. Skidskyttestjärnan tog tre JVM-guld där 2018.

– Jag har verkligen jättemycket fina minnen från då och det är verkligen goda känslor att vara här. Det ger ganska mycket energi att ha sådana associeringar med platsen, säger hon inför dagens sprint.

Elvira Öberg berättar att det i princip är samma banor som de tävlar på som senast och att landslaget bor på samma hotell som hon gjorde under 2018.

Andraplats i den totala världscupen

TT: Ger det en trygghet att vara där?

– Det måste jag säga. Jag vet att jag trivdes när jag var här senast och jag fick skyttet att fungera väldigt bra. Jag tror ändå att det ger en trygghet att ha tävlat på en plats och lyckats också, för då vet jag att har jag gjort det en gång så kan jag göra det igen.

Elvira Öberg tog ett guld och två silver i OS i Peking i februari. Nu ligger hennes fokus på att behålla andraplatsen i den totala världscupen.

”Oavsett hur den här säsongen slutar”

– Jag vill hemskt gärna behålla mig på pallen i den totala cupen, det vill jag verkligen. Det skulle betyda väldigt mycket, säger hon.

Inför de två sista tävlingshelgerna – världscupen avslutas i Holmenkollen nästa vecka – ligger Öberg tvåa i den totala världscupen.

Närmast bakom är hennes syster Hanna – eftersom belarusiskan Dzinara Alimbekava inte tävlar.

Det är norskan Marte Olsbu Røiseland som leder den totala världscupen, men för Öberg är målet att behålla andraplatsen då avståndet till Røiseland känns för stort.

– Oavsett hur den här säsongen slutar med de två avslutande helgerna kommer jag kunna sammanfatta en fantastisk säsong, både med världscupen och OS. Jag fick ta mina första världscupsegrar och sen lyckas otroligt bra på OS, säger Elvira Öberg.