TT-Sport

Fortsatt oklart om ovaccinerade i Melbourne

Av: 

TT

Novak Djokovic med sin senaste Australian Open-pokal på stranden i Melbourne i januari i år.
Novak Djokovic med sin senaste Australian Open-pokal på stranden i Melbourne i januari i år.

TT-SPORT

Får Novak Djokovic och andra icke-vaccinerade tennisstjärnor spela Australian Open, eller inte? Osäkerheten om vem som får åka till Melbourne eller inte är fortsatt stor.

Det som förra veckan var ett blankt nej såg på måndagsmorgonen ut att ha blivit ett ja: Även de som inte är vaccinerade mot covid-19 får spela grand slam-turneringen.

I alla fall om man läste ett mejl från damernas proffstour WTA, där det slogs fast att alla spelare får komma till Melbourne, och spela, om de sitter i två veckors karantän.

”Vi känner att vi måste gå ut och rensa bland alla felaktiga och missvisande uppgifter som har spridits av andra om vilka hinder spelarna måste ta sig förbi för att spela nästa års Australian Open”, inleds mejlet – som i själva verket var just felaktigt och missvisande.

”Diskuterar fortfarande”

De ansvariga myndigheterna säger nämligen att ingenting är spikat och delstaten Victorias minister med ansvar för sport, Martin Pakula, tillbakavisade uppgifterna.

– Vi diskuterar fortfarande med (arrangörerna) Tennis Australia och regeringen om ovaccinerade utländska medborgare ska tillåtas komma in i Australien överhuvudtaget och vad som i så fall ska gälla, säger han till radiokanalen 3AW.

Tennisspelarna kommer inte att särbehandlas och få komma in i landet när andra icke-vaccinerade inte får det, säger han och lovar att ett besked ska komma i god tid för alla att kunna förbereda sig inför turneringen i januari.

”Vet inte”

Runt 80 procent av alla herr- och damspelare på proffstourerna tros vara helt vaccinerade. Herrarnas världsetta Novak Djokovic har inte velat uppge om han är vaccinerad eller inte, och den niofaldiga mästaren i Melbourne kan alltså missa nästa års upplaga av tävlingen.

– Jag vet inte om jag ska till Australien, jag vet inte vad som händer. För närvarande är situationen inte alls bra, har han tidigare sagt till serbiska dagstidningen Blic.

För tillfället får i stort sett bara australiska medborgare komma in i Victoria från utlandet, och till och med den sista oktober måste alla sitta i två veckors karantän, vaccin eller ej. Premiärminister Scott Morrison har öppnat för att även utländska besökare ska få flyga in i Australien, men exakt tidsplan är inte spikad.

Publisert: