Rolfö från start – så ställer finallagen upp

Av:  Lasse Mannheimer/TT

Fridolina Rolfö, i mitten, spelar från start i kvällens Champions League-final mot Lyon. Arkivbild.
Fridolina Rolfö, i mitten, spelar från start i kvällens Champions League-final mot Lyon. Arkivbild.

Fridolina Rolfö spelar från start i kvällens Champions League-final mot Lyon.

Den svenska landslagsstjärnan inleder som vänsterback i den stjärnspäckade Barcelona-elvan.

Målvakten Emma Holmgren finns samtidigt på Lyons avbytarbänk.

Barcelona jagar sin andra raka Champions League-titel på Juventus Stadium i Turin i kväll. Fridolina Rolfö kom dock till klubben inför den här säsongen, och har fortfarande aldrig vunnit turneringen.

I kväll får hon chansen, och 28-åringen spelar från start i kvällens final mot mesta mästarna Lyon, som tagit totalt sju Champions League-titlar.

Rolfö startar som vänsterback, något hon tvingats vänja sig vid under sitt första år i Barcelona. För en spelare som Rolfö är det en ovan position, men Barcelonas extremt offensiva spelsätt gör att även ytterbackarna mest spelar anfallsfotboll.

”Nästan som en forward”

Rolfö har tidigare berättat att det var tränaren Jonatan Giráldez som såg vänsterbackspotentialen i sitt svenska nyförvärv.

– Det var väl egentligen han som ville testa mig i en vänsterbacksposition efter att ha sett mina egenskaper. Och jag lär mig väldigt mycket där och kan ta med mig väldigt mycket i mitt offensiva spel, hur det är att spela mot en ytterback. Sedan är jag väldigt offensiv i den positionen, vi har mycket boll och jag kan ligga nästan som en forward, har Rolfö tidigare sagt till TT.

Även Lyon har en svensk spelare i sin matchtrupp, men målvakten Emma Holmgren kommer inte att få någon speltid om inget oväntat inträffar. Holmgren har hela säsongen fått stå i skuggan för stjärnmålvakten Christiane Endler, och så också i kväll.

Här är elvorna

Finalen startar klockan 19. Så här ställer lagen upp:

Barcelona (4–3–3): Sandra Paños – Marta Torrejón, Irene Paredes, Mapi León, Fridolina Rolfö – Aitana Bonmatí, Patricia Guijarro, Alexia Putellas – Caroline Graham Hansen, Jennifer Hermoso, Mariona Caldentey.

Lyon (4–3–3): Christiane Endler – Ellie Carpenter, Wendie Renard, Griedge Mbock Bathy, Selma Bacha – Lindsey Horan, Amandine Henry, Catarina Macario – Delphine Cascarino, Ada Hegerberg, Melvine Malard.

Publisert: