Garpenlöv lämnar som förlorare

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2022-05-26

Uttåget. Johan Garpenlövs sista mästerskapsturnering med Tre Kronor slutade i en ny medaljmiss.
Uttåget. Johan Garpenlövs sista mästerskapsturnering med Tre Kronor slutade i en ny medaljmiss.

Johan Garpenlövs tid som förbundskapten i Tre Kronor är över.

Sett till mästerskapsmedaljer lämnar han tomhänt och därmed som en av tidernas sämsta.

– Vi har varit nära medalj, men inte lyckats knyta ihop säcken. Det är skittråkigt, säger han.

Johan Garpenlöv var sammanbiten efter kollapsen mot Kanada i VM-kvartsfinalen där 3–0 blev 3–4 efter förlängning.

– Tyvärr lyckas vi hitta en väg i dag att förlora matchen. Det är en jättebesvikelse. Vi sätter oss i ett bra läge, men tar en olycklig utvisning, en puck-out som inte är medveten, därifrån gör Kanada det bästa av det, säger Garpenlöv.

Bara en Tre Kronor-ansvarig har tidigare misslyckats med att ta en mästerskapsmedalj – Leif Boork som fick sparken efter bara en säsong och en sjätteplats i VM 1985.

När Garpenlöv missade slutspel i VM förra året var det första gången Tre Kronor gjorde det sedan just 1985.

Snöplig OS-miss

Efter fjärdeplatsen i OS i Peking, där Tre Kronor snöpligt föll i semifinalen mot det ryska laget på straffar, skulle VM i Tammerfors bli tredje gången gillt för 54-årige Garpenlöv.

Men Kanada stod i vägen i kvartsfinal. Trots en svensk 3–0-ledning. Sveriges offensiv försvann nästan helt efter första perioden och bara åtta skott avlossades mot motståndarmålet resten av matchen.

TT: Du känner inte att ni blir för defensiva?

– Nej, vi vill inte bli defensiva, men det är ett motståndarlag där också. Man vill inte ta risker. Det jag kan tycka är att vi borde haft ett bättre powerplay i andra och tredje perioden. Där blir vi försiktiga och ger bort två minuter utan att gå för det, säger han.

Nu slutar Garpenlöv som Tre Kronors förbundskapten och ersätts av Växjös framgångsrike tränare Sam Hallam som har kontrakt över OS i Turin 2026.

Johan Garpenlöv har tagit två VM-guld som assisterande förbundskapten och två som spelare, men sedan han tog över som ansvarig efter Rikard Grönborg 2019 har medaljerna lyst med sin frånvaro.

Personliga tragedier

Men Garpenlöv har också haft ett oflyt som ingen annan förbundskapten före honom med pandemin som satte klorna i världen våren 2020 och ställde in VM – och sedan det sena avhoppet med NHL-spelare till OS i Peking.

På det personliga planet har två stora sorger drabbat honom under förbundskaptenstiden då båda föräldrarna har gått bort. Först hans mamma Eva i februari 2020 efter en lång kamp mot Alzheimers sjukdom och veckorna före årets VM också pappa Kjell efter att ha drabbats av akut blodförgiftning.

TT: Vad ska du göra nu?

– Åka hem och ta hand om och träffa min familj. Nästa vecka begraver vi pappa, säger han.

Jobbmässigt är framtiden oklar.

– Ingenting klart, vi får se vad som händer under sommaren, säger Garpenlöv.