Everton säkrade kontraktet efter vändning

Av:  Fredrik Shayn Scherman/TT

Evertons Dominic Calvert-Lewin jublar efter att ha fullbordat vändningen från 0–2 till 3–2 hemma mot Crystal Palace, vilket säkrade Evertons Premier League-kontrakt.
Evertons Dominic Calvert-Lewin jublar efter att ha fullbordat vändningen från 0–2 till 3–2 hemma mot Crystal Palace, vilket säkrade Evertons Premier League-kontrakt.

Efter en tung säsong hade Everton chansen att säkra Premier League-kontraktet i den näst sista omgången. Och man tog den inför en fanatisk hemmapublik på Goodison Park – som sprang in på planen och firade.

Dominic Calvert-Lewin blev stor hjälte när han gjorde 3–2 mot Crystal Palace i den 85:e minuten. Därmed spelar klassiska Everton i högstaligan för 69:e säsongen i rad 2022–2023.

Det satt emellertid långt inne.

För i halvtid låg Everton under med 0–2.

Där och då såg söndagens avslutande ligaomgång ut att bli en riktig rysare. Som ställningen var då hade Everton nämligen bara en poäng ned till både Burnley, precis på säker mark, och Leeds, under nedflyttningsstrecket. Och i den sista omgången väntade Champions League-jagande Arsenal på bortaplan.

Risken fanns därmed att Everton nästa säsong skulle spela i den engelska andradivisionen för första gången sedan 1953–1954.

Men mittbacken Michael Keane inledde upphämtningen i början av den andra halvleken, och när anfallsstjärnan Richarlison kvitterade till 2–2 i den 75:e minuten såg det helt plötsligt väldigt positivt ut för Everton.

Och då klev Dominic Calvert-Lewin fram och såg alltså till att definitivt hålla klubben kvar i engelsk fotbolls finrum, vilket fick glädjerusiga hemmasupportrar att springa in på planen – trots att flera minuters spel återstod.

Men efter ett antal tilläggsminuter kunde fansen fira på nytt när saken var klar.

I stället blir det Burnley, som spelade 1–1 borta mot Aston Villa, och Leeds som gör upp om vilket lag som ska slippa göra Watford och Norwich sällskap ned till Championship. I och med torsdagens poäng är Burnley före Leeds i kraft av bättre målskillnad.

I söndagens avslutande omgång ställs Burnley hemma mot Newcastle medan Leeds möter Brentford på bortaplan.

Publisert: