VM-favorit blir utan OS-guldhäst

Sebastian Wognsen/TT

Publicerad 2022-08-03

Britten Ben Maher får rida utan Explosion W under VM i ridsport i Danmark. Arkivbild.

Den förre OS-guldvinnaren Ben Maher blir utan sin guldhäst Explosion W under VM i ridsport i danska Herning som startar på lördag. Hästen är inte i form.

En av förhandsfavoriterna bland ryttarna i såväl den individuella hoppningen som i laghoppningen, Ben Maher, kommer att få hoppa utan sin OS-guldvinnande häst Explosion W under VM i ridsport.

Ett stort avbräck för Maher och Storbritanniens guldchanser.

”Vi är otroligt besvikna att behöva ta beslutet, men Explosion W är helt enkelt inte i tillräckligt bra form för att ta sig an kraven som det här mästerskapet ställer. Han mår bra, men att hoppa mästerskapsbanor under flera dagar i följd kräver en hel del uthållighet. Han är en alldeles för speciell häst för att vi ska ta den risken, så med hans välmående i främsta rummet tyckte jag att detta var det bästa att göra”, skriver tidningen Ridsport som hänvisar till ett uttalande som Ben Maher skrivit.

Maher, som vann OS-guld i laghoppning med Storbritannien 2012, får i stället lita på att hästen Faltic HB kan leda honom till guld.

Han kommer ändå att ingå i det brittiska laget med Harry Charles, Scott Brash och Joe Stockdale där John Whitaker är reserv.

Det svenska OS-guldlaget från 2021 är storfavoriter till VM-guldet i lag. Den svenska truppen består av: Peder Fredricson på All In, Malin Baryard Johnsson på Indiana, Henrik von Eckermann på King Edward samt reserverna Jens Fredricson på Markan Cosmopolit och Rolf-Göran Bengtsson på Ermindo W.

VM i ridsport i danska Herning inleds på lördag.