Halfvarsson: "Mycket bättre än förväntat"

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT
Calle Halfvarsson var nia på 15 km klassisk i Val di Fiemme.

Nytt år, nya möjligheter.

För Calle Halfvarsson har Tour de Ski inneburit en nytändning.

– Jag trodde inte att det skulle gå så här bra, säger han efter niondeplatsen på 15 km klassiskt.

Inför Tour de Ski talade Calle Halfvarsson i termer av att "börja tänka på något annat" om hans problem med sjukdomar och formdippar skulle fortsätta.

Med två etapper kvar av touren är 30-åringen på bättre humör. I de tre senaste loppen har han blivit fyra, femma och nu nia, och Halfvarsson är på tiondeplats totalt i touren.

– Jag ligger mycket bättre till än vad jag hade förväntat mig. Det är klart att jag vill mer än så här, men att jag skulle vara topp 10 i de här etapperna som har varit, det trodde jag inte riktigt, säger Calle Halfvarsson.

Norsk seger

I fredagens 15 kilometer klassiskt i Val di Fiemme hängde Halfvarsson med tätklungan länge, men fick ge sig när ryssarna Sergej Ustiugov och Alexander Bolsjunov drog upp ett rivigt tempo på slutet.

– Jag är nöjd med en niondeplats. När jag kom ut på sista varvet så kände jag att jag inte riktigt hade energin för att få fast skidorna bra.

Johannes Høsflot Klæbo, Norge, vann till slut före Ustiugov och Bolsjunov. I mål var Halfvarsson 18,1 sekunder från vinnaren Klæbo, som före loppet sade att han hade gett upp hoppet om en totalseger i Tour de Ski.

Burman elva

Nu är norrmannen tvåa, 18 sekunder bakom Bolsjunov, inför avslutningen: klassisk sprint på lördagen och sedan masstart uppför klassiska Alpe Cermis på söndag.

– Nu ser jag bara fram emot det som händer i helgen. Jag hade en kanondag i dag, så det är nog inget fel på formen, säger Johannes Høsflot Klæbo.

Näst bäste svensk i loppet blev Jens Burman som slutade elva, samma placering som han har i den totala ställningen i Tour de Ski.

– Jag får vara nöjd med min insats ändå. Jag var pigg, det kändes bra, men det är lite för lätt bana och svårt att gå ifrån. Jag har inte de där fartresurserna för att hänga med på slutet. Även om jag var pigg så hängde jag inte med.

Publicerad: