Sjöström: "Ska vara bättre än någonsin i Tokyo"

Av:  Göran Sundberg/TT

Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström.

Sarah Sjöström har utsetts till världens bästa damsimmare för andra gången av det Internationella simförbundet Fina.

En utmärkelse som kickstartar hennes OS-år.

– Jag har en känsla och förhoppning om att jag ska vara bättre än någonsin i Tokyo, säger hon.

Sjöström tränar just nu hårt i turkiska Belek där hennes internationella simklubb Energy Standard har sin bas. När TT träffar henne strålar hon över Finas utmärkelse som gäller 2019 då hon som första kvinnliga simmare vann fem individuella medaljer på VM i sydkoreanska Gwangju.

– Det känns så klart superkul, 2019 var ett helt fantastiskt år för mig. Jag är jättestolt och tacksam över den prestigefulla utmärkelsen, säger hon.

Det är andra gången Sjöström utses till världens bästa kvinnliga simmare. Även 2017 fick hon utmärkelsen efter att ha vunnit tre guld och ett silver på VM i Budapest.

Jubileumsguld

I fjol ställde hon upp på rekordmånga distanser och tog medalj i allt – ett guld, två silver och två brons.

– Mitt VM-guld (50 meter fjäril) är bästa minnet. Det var ju tioårsjubileum för mitt första VM-guld så det var riktigt häftigt, säger Sjöström, 26.

Det återstår drygt fem månader till OS (24 juli-9 augusti) och Sjöström förbereder sig som bäst. Så här beskriver hon sin träningsfas:

– Just nu är det att gneta på. Jag har gjort allt det hårda jobbet och det är bara att försöka bli ännu starkare och snabbare. Jag jobbar mycket med teknik och på att få ännu mer styrka och snabbhet i vattnet, säger Sjöström.

"Bättre än någonsin"

På OS finns inte VM-guldgrenen 50 meter fjäril på programmet och Sjöströms plan är också att välja bort 200 meter fritt. I stället är det fullt fokus på OS-guldgrenen 100 meter fjäril samt 50 och 100 meter fritt.

– Jag har en känsla och förhoppning om att jag ska vara bättre än någonsin. Jag tror jag kommer att vara riktigt snabb i Tokyo, säger hon.

Till världens bästa manliga simmare 2019 utsåg Fina amerikanen Caeleb Dressel. Han tog sex guld, fyra individuellt och två i lag, och två silver (i lag) i VM.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN