Så blev Sverige världsbäst i beachvolley
Sverige tar OS-guld i beachvolley – Åhman och Hellvig överlägsna i finalen
Lasse Mannheimer/TT
Uppdaterad 2024-08-11 | Publicerad 2024-08-10
Det började med en okonventionell idé. Det fortsatte med två ynglingar som var beredda att testa den.
Sex år senare är Jonatan Hellvig och David Åhman olympiska mästare i beachvolleyboll.
Det är knappast de svenska beachvolleytraditionerna som ligger bakom OS-guldet i Paris. Men medan länderna där sporten uppfanns och utvecklades – som USA och Brasilien – fortsatt i gamla hjulspår såg Sverige förbättringspotential.
Om man med Sverige menar Anders Kristiansson och Rasmus Jonsson, tränarna bakom ”Swedish jump set”, spelstilen som gjort 22-åringarna David Åhman och Jonatan Hellvig till världens bästa beachvolleylag.
– Jag och Anders satt och spånade på hur beachvolley kan spelas i framtiden och hur vi skulle kunna addera en anfallare mot motståndarens enda blockeringsspelare, säger Rasmus Jonsson.
Otroligt svårläst
De kom fram till att man med en perfekt servemottagning kan avgöra direkt på andraslaget i stället för att, som brukligt varit, passa ytterligare en gång.
Åhman var 14 år när Jonsson fick upp ögonen för honom. Två år senare, 2018, hittade han den perfekte partnern i Hellvig.
Sedan dess har duon finslipat ”Swedish jump set” till närapå perfektion.
– När vi trycker fram bollen längre och kan anfalla redan på andraslaget får vi två anfallare mot en blockare. Det gör att han måste välja om han ska blocka andrabollen eller om han ska gå ut och ta hopp-passet i luften, säger Jonsson.
Är tekniken så bra att man hade kunnat lära upp vilka spelare som helst? Nja, svarar Anders Kristiansson. Nog hade det kunnat gå med någon annan, men Åhman och Hellvig är också unika.
Ovanligt korta
Egentligen är de för korta för världstoppen – Hellvig är 194 cm lång, Åhman är 190 – men genom att att underkasta sig spelidén har de belönats med dubbla EM-guld och VM-silver. Och nu en olympisk guldmedalj.
– Vi tror väl att David är lite speciell i sin koordination och kroppsuppfattning. Har man det så kan man göra många slag åt många håll, säger Kristiansson.
– Och Jonatan är väldigt intelligent. Han är KTH:s bästa elev fast han lägger 100 procent på beachvolley. Jag har haft tusentals spelare som inte förstår, som måste ha något väldigt enkelt: Gör så här! Men Jonatan fattar fysik och matte, det är det idrott handlar om.
Hur stolta är ni över att ha kommit på det här?
Rasmus Jonsson skrattar till kort innan han svarar:
– Det är klart att man är superstolt. Samtidigt funderar man hela tiden på hur man ska kunna göra det här bättre.