Allsvenskan till Discovery

Fotboll. Svensk Elitfotboll har tecknat ett nytt tv-avtal för mångmiljonbelopp.

Från och med år 2020 kommer allsvenskan att visas i Discoverys kanaler.

– Det betyder jättemycket, vi har en säkrad ekonomi och en sändningsplattform fram till och med 2025, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Sef, till TT.

Avtalet mellan Discovery Networks Sweden och Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef) gäller sändningsrättigheterna till allsvenskan och superettan från 2020 till 2025. De som vill se allsvensk fotboll får därmed kolla in Kanal 5, Eurosport och Eurosport Player om tre år.

– Vi gjorde en väldigt grundlig värdering - många tror att det bara är att begära in anbud, men det är en jätteprocess. Vi valde en öppen process där alla fick presentera sina anbud. Och när vi utvärderade alla så stod Discovery för det bästa budet, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Sef.

"Ett starkt avtal"

TT: Varför?

– De hade egentligen på alla plan det bästa anbudet. Någon ska alltid vinna och det gjorde de verkligen, "fair and square".

Sändningsrättigheterna har sedan 1997 tillhört TV4-gruppen/C More, tidigare Canal Plus. Det spekuleras nu om att det nya avtalet är värt dubbelt så mycket som vad TV4-gruppen betalat för rättigheterna. Enligt Aftonbladet landade prislappen på cirka 540 miljoner per år under de sex år som man avtalat om.

– Det spekuleras jättemycket om summor, men det får du inte av mig. Det är klart att det är ett starkt avtal, men jag vill inte göra någon jämförelse, säger Enquist.

"Milstolpe"

Discovery har redan i dag har rättigheterna till VM-kvalet och U21-EM i sommar.

"Det här är ett historiskt avtal och en milstolpe i vår satsning på Eurosport och visar tydligt vår ambition att satsa på lokalt, relevant och exklusivt innehåll. Vi är glada över att få arbeta tillsammans med elitklubbarna från 2020 och göra fotbollen mer tillgänglig för alla", säger Emir Osmanbegovic, sportchef på Discovery Networks Sweden i ett pressmeddelande.

TT