Misslyckat VM för Sverige

Publicerad 2017-06-04

Bordtennis. Landslagsledningen och spelarna spände bågen högt inför bordtennis-VM, som var tänkt som ett bra avstamp mot VM på hemmaplan 2018. Så blev det inte.

– Vi är inte nöjda med resultaten. Vi slår många på 100-listan men inte de allra bästa på topp 10. Det är dessa vi behöver närma oss, säger Sveriges förbundskapten för herrarna, Peter Blomquist.

Den främsta placeringen blev till slut en kvartsfinal i mixed dubbel. Där fanns en medalj inom räckhåll.

Pressade världsåttan

– Det vi tar med oss härifrån är att vi behöver lära oss att leverera på hög nivå och under press, som vi sätter på oss själva och från omgivningen, säger Peter Sartz, förbundskapten för damerna.

Mattias Karlsson och Matilda Ekholm i mixed dubbel lyckades inte ta vara på de chanser som gavs i kvarten. Likaså i herrdubbel där Mattias Karlsson i par med Kristian Karlsson hade matchboll fram till kvartsfinal.

Karlsson gick längst av svenskarna i singel och pressade världsåttan Wong Chung Ting, Hongkong, till skiljeset. Och Anton Källberg gav regerande OS- och världsmästaren Ma Long, Kina, en match ända in på mållinjen.

– Mattias gör det bra med en hög nivå tävlingen igenom. Anton kom upp i maxnivå och fick sånär till ett skiljeset mot Ma Long. Tre av våra spelare förlorar mot tre spelare som är topp 8 i världen, säger Peter Blomquist.

Utslagen direkt

Matilda Ekholm satte hög press på sig själv men underpresterade kraftigt och i avgörande lägen saknades den rätta skärpan. Hon slogs ut i första omgången både i singel och i dubbel, där hon var toppseedad tillsammans med Georgina Pota, Ungern.

– Det var en delvis ny situation för Matilda. Hon är van att slå underifrån, nu skulle hon leva upp till sin seedning, men hon kom bara upp i 80 procent av sitt kunnande och det håller inte, säger Peter Sartz.

Till nästa säsongs två höjdpunkter, lag-EM i Luxemburg i september och lag-VM i Halmstad i april tänker man använda alla resurser för att komma väl förberedda.

– Jag ser ljust på svensk pingis och det är klart vi siktar på guld i EM till hösten. Redan i augusti kommer vi att ha två läger inför EM och sedan blir det fler samlingar mot VM, säger Peter Blomquist.

Guld för herrarna och medalj för damerna på EM är de närmaste målen.

TT