City nära Guardiolas segerrekord

TT-SPORT

Fotboll. 19 raka segrar som tränare för Bayern München.

Nu är Pep Guardiola på väg att slå sitt rekord med segermaskinen Manchester City.

Bortsett från krysset i andra ligaomgången mot Everton har Manchester City vunnit samtliga matcher i Premier League. Och säsongens enda förlust kom i en betydelselös Champions League-match mot Sjachtar Donetsk när City redan vunnit gruppen.

Hemma mot Bournemouth kan City ta 17:e raka segern i ligan. Även om spelschemat traditionellt i England är tätt över jul och nyår ser motståndet överkomligt ut. Den överlägsne serieledaren möter krisklubben Newcastle, bottenlaget Crystal Palace och Watford. Segrar där och City slår Bayern Münchens vinstrekord i de fem största ligorna på 19 raka trepoängare från 2013-2014.

Fyra titlar

Vem som tränade Bayern då? Pep Guardiola.

City avancerade till semifinal i ligacupen i veckan och har chans på fyra titlar. Men Guardiola gör vad han kan för att dämpa förväntningarna.

– Glöm det. Det kommer inte att hända, säger spanjoren om möjligheten att vinna fyra titlar.

– Det är overkligt. I fotboll tappar man poäng, man förlorar. Jag tänker inte på titlar.

Förutom chans på titlar och segerrekord är City även inom räckhåll för att upprepa Arsenals bedrift från 2003-2004 när Londonklubben gick obesegrat genom ligan samt slå Chelseas poängrekord från säsongen efter på 95 poäng. Med Citys poängsnitt hittills i höst slutar laget på 110 poäng.

Ederson viktig

Guardiolas debutsäsong blev en besvikelse. Efter en imponerande segersvit på hösten tappade laget formen och slutade 15 poäng efter mästaren Chelsea. I somras värvade den spanske managern in flera förstärkningar, främst i försvaret, och en av de viktigaste pusselbitarna i höst är målvakten Ederson.

Den brasilianske målvakten, som anlände från Benfica i somras, har med sina skickliga fötter tillfört en ny dimension till Guardiolas passningsorienterade fotboll.

– Det är ett enormt ansvar att spela där bak, och det finns inte utrymme för misstag. Jag måste alltid vara fokuserad och göra mitt bästa, säger Ederson.

TT-AFP-Reuters