Fyra får lämna JVM-truppen: "Tufft beslut"

TT-SPORT

Ishockey. Fyra besvikna spelare fick lämna JVM-truppen.

Då lider förbundskaptenen med dem.

– Den absolut sämsta dagen på JVM, säger Tomas Montén.

Den svenska JVM-truppen skulle bantas ned till 23 spelare innan den 25 december. Nu står det klart vilka fyra spelare som tvingas lämna.

Filip Westerlund, Jacob Olofsson, Lucas Elvenes och Daniel Gustafsson får samtliga resa hem till Sverige i stället för till Buffalo där JVM spelas.

– Det var ett otroligt svårt val, det är fantastiska killar och grymt duktiga hockeyspelare som får lämna men i slutändan så handlar vårt jobb om att maximera och vi känner att de spelare vi valde att ha kvar hade vi lite tydligare roller runt, än de andra som får lämna, säger Tomas Montén till TT.

"Jätteledsna och besvikna"

Han medger att beslutet om vilka fyra som skulle få lämna dryftades länge och drog ut in på småtimmarna.

– Vi satt hela kvällen till halv tre i natt (lokal tid) och sedan träffades vi igen vid halv åtta i morse och gjorde klart och sedan kallade vi killarna till ett möte där de fick beskedet, säger Montén.

TT: Hur tog spelarna beslutet?

– De blev jätteledsna och besvikna. Jag har sagt att jag kommer att ta kontakt med de här spelarna när vi kommer hem igen om en månad eller så, när allt har landat och så kan vi prata ut om det då, men de är jätteledsna. Alla spelare är här för att vi vill ha dem här och de är tillräckligt bra, det blir en tuff motgång för dem, säger han och lägger till:

– Det var så pass jämnt att det kunde ha varit fyra andra.

"Gnugga slutgiltiga detaljer"

TT: Vad betyder det att ha spikat truppen?

– Det var ett antal spelare som fick ett positivt beslut så axlarna åker väl ned på dem. Nu känner vi att vi kan formera laget, spelarna vet vilka roller de har och vi får chansen att träna två pass ihop och gnugga på de slutgiltiga detaljerna. Det känns bra nu när beslutet är taget och vi kan lämna och gå vidare.

Sveriges premiärmatch spelas den 26:e december mot Vitryssland.

TT