Jonas Blixt tvåa i Masters

Augusta, Georgia. Jonas Blixt andraplats i Masters är den bästa placeringen någonsin för en svensk herrgolfare i en majortävling.

Värt att fira?

Både och, tydligen.

– Jag försöker vara glad just nu, säger Blixt.

Nej, Jonas Blixt lyckades inte med det "omöjliga" att vinna Masters-golfen - men det var nära.

Blixt slutade på andraplats, tre slag efter segraren Bubba Watson, och verkade vara full av motstridiga känslor efteråt.

Glädjen över att som debutant nå andraplatsen - och 792 000 dollar i prispengar - och besvikelsen över den missade chansen att vinna.

– Det känns inte så farligt nu, jag gjorde ju allt jag kunde, men vi får se hur det känns sen. Men samtidigt finns det så himla mycket positivt med veckan. Allt från hur jag förberedde mig, till att familjen var på plats, och att man får vara här och slåss om segern, säger Blixt.

Tre slag efter

Med fyra hål kvar att spela låg värmlänningen tvåa, tre slag bakom Watson.

Men samtidigt som Watson - som i och med segern tog sin andra Masters-titel på tre år - gjorde några misstag lyckades inte Blixt närma sig.

– Jag hamnade inte tillräckligt nära flaggorna. Slog en hel del bra slag, men kunde inte komma i kapp Bubba. Det är bara att erkänna att han slog mig i dag, säger Blixt, som kommit till PGA-touren den långa vägen via collegespel i USA istället för via Europatouren.

TT: Du såg inte det minsta nervös ut. Var du inte det?

– Nä, konstigt nog inte. Det var mycket värre i fredags. Jag hade varit otroligt missnöjd med mig själv om jag hade missat "cutten" (kvalgränsen), så jag såg den här helgen som bonus. Det kändes ju inte som att gå ut en fredagskväll med polarna på Hammarö eller Karlstad GK, men det var ändå lugnt.

Briljant närspel

Veckan slutade med fyra ronder under par (70-71-71-71), vilket han var ensam med, och stundtalts briljant närspel.

Avslutningsdagen var stabil, men innehöll bara två birdies.

– Jag spelade okej i dag, men inte så bra på de två sista hålen. Men jag var tvungen att ge det en chans, jag gjorde allt jag kunde. Det kändes ändå rätt bra, kul att få veta att det inte känns så farligt att vara så nära ledningen. Nästa gång jag kommer hit har jag en bra chans, säger Blixt.

Andraplatsen är svensk herrgolfs bästa i en majortävling. Sedan tidigare har även Jesper Parnevik (två gånger), Niclas Fasth och Henrik Stenson slutat tvåa.

Den första majorsegern på herrsidan får dock vänta minst ett par månader till.

– Ja, jag hoppas verkligen den där förbannelsen bryts snart. Det känns som att vi har och har haft så många bra golfare så det är konstigt att den där segern inte kommit än. Det spelar ingen roll om någon annan svensk hinner vinna den före mig, men jag vill gärna vinna en. Det är en av mina drömmar jag haft sedan jag var ung.

TT:s utsände

Publisert: