TT-Sport

Fila vill kohandla om Abrahamian

TT-SPORT

Göteborgh. Ara Abrahamians kastade OS-medalj i Peking har gett både ändrade brottningsregler och domstolsförhandlingar.

Nu försöker Fila, det internationella brottningsförbundet, att göra upp i godo om Abrahamian och förre förbundskaptenen Leo Mylläri, erfar TT.

Båda stängdes av i två år av Fila och har klagat hos Cas, idrottens internationella skiljedomstol. Det är den rättsförhandlingen som Fila troligen vill slippa.

– Det har funnits underhandskontakter med vår jurist, bekräftar Jan Holmqvist, brottningsförbundets ordförande för TT.

Fila vill sänka Abrahamians och Mylläris straff till sex månader i stället för två år.

– Aldrig i livet, säger Leo Mylläri, som vill bli rentvådd, inte kohandla om straffets längd.

Holmqvist och förbundet slår också dövörat till.

– Jag antar att Fila vill att vi i så fall ska dra tillbaka kraven på att funktionärerna vid brottningen i Peking måste bestraffas, säger Holmqvist

Det är inget acceptabelt alternativ, tycker svenskarna.

Bråket efter Abrahamians förlorade semifinal och medaljprotest i Peking har förts på flera fronter. I dagarna kommer en dom från Cas där SOK, den svenska olympiska kommittén, dragit IOK, den internationella olympiska kommittén, inför rätta därför att IOK inte såg till att dess regler tillämpades under brottningen i Peking.

Möjligheterna för de aktiva att kunna klaga över domslut och få sin fråga korrekt prövad direkt saknades, anser SOK.

Som av en händelse kommer nu Fila med en regeländring som motsvarar just de svenska kraven. Det ska finnas en opartisk jury vid mattkanten och brottarna ska kunna klaga under pågående match. Tränaren ska vifta med ett vitt kort och så dras det juridiska maskineriet igång.

– Jag hade fått vifta mycket i Peking, om kortet hade funnits då, konstaterar Mylläri.

Jan Holmqvist tror att Cas-förhandlingarna om Mylläri och Abrahamian har fått avvakta i väntan på Casdomen i tvisten SOK-IOK. Och tanken att den domen har dröjt så att Fila hann göra sina regeländringar är inte långt borta.

Allt hänger samman.

– Det är skönt att min protest har gett effekt, säger Abrahamian till TV4.

Han och Mylläri har tagit fighten mot etablissemanget för att hjälpa brottningen och de aktiva. Inte bara för egen upprättelse.

SOK har också varit tydligt med sitt missnöje. Det är grundläggande i OS att de aktivas rättigheter till ärlig bedömning beaktas, sade SOK inför Cas.

– Fila fick ett krav på sig. IOK konstaterade direkt efter händelserna i Peking att Fila måste se över reglerna omedelbart, säger IOK-ledamoten Gunilla Lindberg till Svenska Dagbladet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport