Calle Halfvarsson

Halfvarsson rättade till stavfelen

TT-SPORT

Oberstdorf. En bruten stav knäckte inte Calle Halfvarsson i den klassiska 15-kilometersjakten i Oberstdorf på söndagen.

Den andra pallplatsen i rad placerar honom i toppen efter den första helgen i Tour de Ski.

Stavproblem höll på att ställa till det ordentligt för Calle Halfvarsson på det femte och nästa sista varvet i avdelning två i Tour de Ski.

– Jag tappade trugan, staven sjönk ner hela tiden och sedan gick den av, sade Halfvarsson som fick ny stav två gånger, men inte den rätta.

Den första hade bara enkelrem. Den andra var 7,5 centimeter för lång.

Trots stavfadäsen tog sig Halfvarsson tillbaka till täten i det täta jaktfältet och satsade på ett segerryck just före stadion.

Men bakifrån kom Petter Northug och Alex Harvey med betydligt högre fart och grusade segertankarna.

– Jag hade en grymt bra känsla hela loppet. Tråkigt att staven gick av. Det tar ju på krafterna, men jag gav allt sista backen, håller inte riktigt.

– Jag trodde att vi hade en liten lucka. Petter i dag visar att han fortfarande har resurserna.

Sekunder bakom

Halfvarsson blev dock trea och är inför fortsättningen bara sekunder bakom Northug och Harvey.

– Jag gläds ändå åt att lyckas få till en tredjeplats med tanke på staven. Nu fick jag kvitto på att formen är bra även på längre distanser.

Northug, som tog sin första internationella seger på exakt ett år, bad om hjälp från högre makter inför den avslutande slalombacken nästa söndag, som hittills stoppat honom från totalseger i Tour de Ski.

– Det finns orsak till det, sade Northug. Målet är att i varje fall vara med och slåss om en bra placering i den sista backen. Men jag vet att jag behöver hjälp från ovan om jag ska flyta upp där.

Tourregenten Martin Johnsrud Sundby fick nöja sig med åttonde plats sedan han fallit när han saxade uppför den sista backen. Det var nära att både Marcus Hellner och Daniel Richardsson hade dragits med i fallet.

– Martin föll precis före mig, men jag var aldrig i honom, sade Hellner, som i skuggan bakom Halfvarsson också fått en kanonstart på touren.

Niondeplatsen gav bara några sekunders tapp och han är blott 20 sekunder bakom Northug.

– Man har dåliga minnen från jaktstarter då man tappat två minuter på dålig form eller dåliga skidor, men nu tyckte jag båda stämde fint. Att jag hänger med på den här distansen är klart godkänt.

Tredje tid

Richardsson gick ut som 40:e man efter prologen, 47 sekunder från täten. Men efter att ha presterat tredje bästa åktid avancerade han till 15:e plats och har 28 sekunder fram till ledaren.

Richardsson har en rejäl prövning på tisdagen. Fristilssprint är inte hans främsta gren. Framför allt Halfvarsson och även Hellner har dock båda kapacitet och form att gå långt i Val Müstair i Schweiz. Många sekunder finns att hämta i tourens enda sprint - segraren får 60 bonussekunder.

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport

/

Calle Halfvarsson

ÄMNEN I ARTIKELN

Calle Halfvarsson

Tour de Ski

Marcus Hellner