Ett Tour de France med två ansikten

Publicerad 2014-07-04

Stockholm. Flack början, bergigt slut.

Chris Froome och Alberto Contador.

Årets Tour de France tros bli en duell med två ansikten.

När den 101:a upplagan av Tour de France startar i Leeds på lördagen är det två tidigare vinnare som står i fokus, spanjoren Alberto Contador och britten Chris Froome. Förra året vek Contador, vinnare 2007 och 2009, ner sig på slutet och tappade från andra till fjärde plats på sista bergsetappen. I stället blev Kenya-födde Froome andre britt och andre Team Sky-cyklist på två år att vinna Tour de France. 2012 dominerade Bradley Wiggins tempoetapperna och stöttades av blivande tvåan Froome genom bergen.

Både Contador och Froome har visat att de är starka på tempo och i bergen och det lär bli en intressant duell, kanske framför allt under Tourens andra halva. Årets Tour de France består nämligen av två tydliga delar, en första platt del och en avslutande del med etapper som mestadels går upp och ner, bland annat sex bergsetapper.

Kullerstensvarning

Men den som tror att bergsetapperna kommer avgöra touren är fel ute. Av femte etappens 156 kilometer består 15,4 kilometer av gatsten som cyklisterna känner igen från endagarsklassikern Paris-Roubaix. Ett fall där eller ett stopp bakom en krasch kan sätta stopp för alla segerdrömmar. Contador tappade över minuten när han fastnade bakom en vurpa på kullerstenarna 2010.

– Jag tror att det kommer att vara en svårare etapp än 2010, för de första partierna är mer komplicerade, har Contador sagt till eurosport.se.

Dagen efter följer en vindutsatt etapp till Reims som kommer ge spanjoren Alejandro Valverde mardrömmar. Förra året tappade han tio minuter när vinden splittrade klungan på en etapp.

Om Contador ska hålla undan för Froome gäller det att han har med sig ett bra försprång från bergen inför den näst sista etappen, ett 54 kilometer långt tempo. Froome utklassade Contador på en tempoetapp i Critérium du Dauphiné i juni. Den var bara 10,4 kilometer. Men sett till att Contador varit i strålande form i år och vunnit två etapplopp och toppar världsrankningen är han nog lite av favorit ändå.

Stallproblem

Båda favoriterna har dock problem i sina stall. Richie Porte som är Froomes främste hjälpryttare är ur form. Och tjecken Roman Kreuziger som skulle assistera Contador får inte ställa upp då det uppstått frågetecken runt hans biologiska pass där blodvärden och annat förs in. Därmed är risken stor att de kommer att vara ensamma när det är dags för de tuffa bergsetapperna där Contador lär attackera om och om igen och sätta press på Froome.

Andra tidigare vinnare då? Andy Schleck, Luxemburg, som vann 2010, är med men formen är mycket tveksam. Cadel Evans, Australien, vann 2011, men 37-åringen klarar inte längre av ett tre veckor långt etapplopp och ställer inte upp. Det gör inte heller Wiggins som förra året var knäskadad. Team Sky anser att han inte är i form.

I stället nämns italienaren Vincenzo Nibali, trea 2012, polacken Michael Kwiatkowski, trea 2013, och amerikanen Andrew Talansky, tia 2013, som möjliga utmanare till superduon Contador/Froome.

TT-Reuters-AFP