Svensk dominans i franskt storlopp

Publicerad:
Uppdaterad:

Trav. Sverige dominerade franska sprinterloppet Criterium de Vitesse som kördes i Cagnes-sur-Mer på söndagen. Björn Goop vann med hemmafavoriten Timoko före Oasis Bi, körd av Johnny Takter och tränad av Stefan Pettersson. Trea blev Luckycharm Hanover, som tränas av Daniel Redén.

Oasis Bi var som vanligt snabbast bakom startbilen och gick till spets. Efter cirka 600 meter släppte Johnny Takter ledningen till Björn Goop och Timoko. I den positionen är de svårslagna och Goop kunde styra och ställa som han ville i front. Timoko vann rätt så enkelt på 1.10,2, två tiondelar bättre än Oasis Bi som följde med fint i rygg.

Mantorpshästen fick 50 000 euro, närmare en halv miljon kronor, för silverplatsen. Oasis Bi har tidigare två franska tredjeplatser i Prix de Belgique och i Prix dâ™Amerique på Vincennes.

Det var tredje gången som Timoko vann loppet (2013, 2015-16), senaste två åren med Goop som kusk. Tillsammans har de haft en fantastisk vinter med seger i Prix de Bourgogne och andraplatser i Prix dâ™Amerique och Prix de France på Vincennes bakom suveräne Bold Eagle. Söndagens seger var värd 90 000 euro, cirka 850 000 kronor, och Timoko passerar snart 4 miljoner euro i prissumma.

Efter loppet blev Timoko och tränaren Richard Westerink inbjuden till Elitloppet som de vann 2014. Richard Westerink tvekade inte.

"Hästen är en av världens absolut bästa och jag är glad att de tackade ja utan en sekunds tvekan", säger Solvallas sportchef Markus Myron i ett pressmeddelande.

Oasis Bi är också en given elitloppskandidat. Han gör sällan ett dåligt lopp, särskilt över kort distans.

TT

Publicerad: