On Track Piraten huvudet före

TT-SPORT

Trav. Det var upplagt för en kamp mellan svenska stjärnan On Track Piraten och Frankrikes bästa sto Anna Mix.

Under slutvarvet kämpade de sida vid sida och än en gång höll On Track Piraten huvudet före efter en häftig duell.

Sagan om dalahästen fortsätter med årets åttonde guldseger.

On Track Piraten får inte delta i Prix d'Amerique och de andra stora loppen i Frankrike eftersom han är valack. Hingstar och ston får däremot vara med och Anna Mix är redan klar för Prix d'Amerique som avgörs den 29 januari. Det franska stoet vann det första uttagningsloppet på Vincennes och nu skulle hon möta "Piraten" på Färjestadstravet.

– Jag var lite nervös innan eftersom det var lång distans och han mötte ju en topphäst. Men hästen gör mig aldrig besviken, han levererar topplopp varje gång och han höll ju undan den här gången också, sade Rättvikstränaren Hans Strömberg.

Kusken Johnny Takter var som vanligt väldigt glad efter "Piratens" guldseger.

– Med tanke på förutsättningarna gjorde hästen som vanligt ett bra lopp. Underlaget var inte helt lätt, det var lite tungt och gropigt på innerspår, dessutom var det rätt ovan distans för honom att gå i spets. Men han klarade det också. En fantastisk häst.

Anna Mix var stor i nederlaget. Franska stoet är tillbaka i träning i Sverige hos Sofia Aronsson. Tränaren och ägaren Franck Leblanc har gett Axevallatränaren förtroendet att förbereda stoet inför Prix d'Amerique-starten.

– Det är förstås väldigt roligt och inspirerande att få matcha henne mot Prix d'Amerique, säger Aronsson som har sina hästar på Bjertorp.

På samma träningsanläggning finns Rickard Svanstedt. 28-åringen är son till Åke Svanstedt och har ett lyckat debutår bakom sig som proffstränare. På lördagen tog han största segern i karriären bakom Baron Gift i E3-revanschen.

Baron Gift serverades ett perfekt lopp i andrapar utvändigt av Svanstedt. Han kunde vänta med attacken till upploppet och där var treåringen klart starkast. Förstapriset hela 200 000 kronor och vinnaroddset drygt trettio gånger pengarna.

– Det här var en stor seger, den största i min karriär hittills. Men jag hoppas att det ska komma fler. Jag fick Baron Gift i träning i somras, han kvalade in till Breeders Crown-finalen men hade ingen riktig tur där, nu blev loppet perfekt för oss, sade Svanstedt.

Rickard Svanstedt följde med pappa Åke till USA för tre år sedan men trivdes inte. Han kom tillbaka till Sverige och är på väg att bygga upp ett slagkraftigt travstall.

Baron Gift var en av flera stora skrällar på V75. Efter de sju loppen återfanns endast en kupong med sju rätt som gav hela 42,8 miljoner kronor. Kupongen var på 840 rader och innehöll två spikar.

Totalt fick storvinnaren 43 058 556 kronor, den femte högsta vinsten någonsin på V75.

TT